Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 24 28 21 22
Uit 24 21 19 25
9
5
-
8
9
thuis uit
95 punten 89
20 fouten 13
4 steals 3
29 rebounds 35

Donar heeft ook de laatste groepswedstrijd in de 2e ronde van de FIBA Europe Cup weten te winnen. In een uitverkocht Martiniplaza werd het Bulgaarse Lukoil Academic met 95-89 verslagen.

Door de winst op de Bulgaren eindigde Donar als tweede in Poule P. Helaas is dit niet voldoende voor plaatsing voor de achtste finales, mede doordat in Portugal BC Enisey wist te winnen van Benfica. Desondanks kan Donar met trots terugzien op een zeer succesvol Europees avontuur waarin het boven verwachting zeer goed presteerde. 

Het was de Groninger bevolking niet ontgaan dat er vanavond iets op het spel stond. Voor het eerst in de clubhistorie werd een Europees duel gespeeld in een uitverkocht Martiniplaza. De toeschouwers kregen waar voor hun geld, want ze kregen een zinderend spannende en spectaculaire wedstrijd voorgeschoteld. 

Donar startte het eerste kwart erg goed en schoot, onder meer door driepunters van Dourisseau en Fieler uit de startblokken, maar de Bulgaarse tegenstander deed daar niet veel voor onder. Onder leiding van de zeer goed op dreef zijnde Danny Gibson (ex Leiden) bleven de bezoekers goed in het spoor van Donar en werd aan het einde van het eerste kwart een gelijke stand (24-24) bereikt. 
Donar ging ook in het tweede kwart door met goed basketballen, maar toch leek het er op dat het goed spelende Lukoil een maatje te groot zou zijn. Dankzij driepunters van Arvin Slagter kon Donar met moeite bijblijven totdat er, twee minuten voor het einde van het kwart, een onsportieve fout op Lance Jeter werd gemaakt na een uitstekende steal van de Groninger spelverdeler. Eén van de twee toiegekende vrije worpen werd benut waarna Chase Fieler uit het daarop volgende balbezit van grote afstand er nog een driepunter in knalde. Toen ook de bank van Lukoil nog werd getrakteerd op een technische fout door het, overigens goed fluitende arbitrale trio kon Donar de ruststand uiteindelijk bereiken met een voorsprong van 7 punten: 52-45.

Het derde kwart is dit seizoen over het algemeen het beste kwart van Donar en zeker in het begin was dit niet anders. Via driepunters van Dourisseau en Pasalic liep Donar uit naar 62-50 en toen de Bulgaarse speler Zahariev na zijn tweede onsportieve fout het veld moest verlaten leek Donar in een zetel gebracht te worden om een ruime overwinning te behalen. Ondanks dat het momentum bij Donar lag kwam Lukoil juist nu weer sterk terug en met een voorsprong van 'slechts' 9 punten in het voordeel van Donar leek alles nog mogelijk.

Het begin van het laatste kwart was overduidelijk voor Lukoil dat binnen no-time de stand wop 75-74 wist te brengen. Chase Fieler gaf de Groningers met een drietje weer wat lucht maar de onnavolgbare Danny Gibson zette zijn ploeg met nog drie minuten te spelen op een 5 punts voorsprong: 85-88. De prima spelende Arvin Slagter bracht met een driepunter de ploegen weer op gelijke hoogte en dwong de coach van Lukoil in een time-out. De laatste fase van de wedstrijd was echter voor Donar. Na een spetterende dunk van Drew Smith en twee rake vrije worpen van topscorer Jason Dourissseau werd er weer een Bulgaarse time-out genomen maar het was te laat om het tij te keren. Nadat Lance Jeter 6 seconden voor het einde de stand op 95-88 zette mochten de gasten nog één vrije worp raak schieten om de eindstand definitief op 95-89 te zetten waarna het publiek de spelers met een ovationeel applaus bedankten voor een prachtige wedstrijd en een even zo prachtig Europees avontuur dat nu helaas is afgesloten. 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS