Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 14 16 24 13
Uit 24 22 18 17
6
7
-
8
1
thuis uit
67 punten 81
18 fouten 25
4 steals 1
36 rebounds 44

Donar heeft voor een grote stunt gezorgd door het sterke BC Enisey in eigen huis te verslaan. In het koude Siberië wonnen de Groningers met 67-81.

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden weinigen Donar een kans toegedacht. BC Enisey beschikt over een spelersbudget dat ongeveer tien keer zo groot is als dat van Donar en had ook al in Groningen, toen nog zonder hun topspeler, aangetoond over een uitstekende ploeg te beschikken. Bovendien had Donar een lange reis van maar liefst 18 uur naar het verre Krasnoyarsk achter de rug en was het maar zeer de vraag of het team hiervan op tijd hersteld zou zijn. Het tegendeel bleek waar, want Donar speelde in het hol van de Russische beer een meer dan uitstekende wedstrijd en won verdiend met 67-81.

Donar startte goed in het eerste kwart en nam al snel de leiding door onder meer driepunters van Fieler en Dourisseau. Coach Braal had zijn huiswerk goed gedaan, want de tegenstander kreeg nauwelijks ruimte om goede aanvalspatronen te spelen door de sterke verdediging van Donar. Dit ging wel ten koste van veel persoonlijke fouten, maar omdat uiteindelijk alleen het resultaat geldt, zal Braal tevreden zijn geweest met de kwartstand van 14-24. 

In het tweede kwart herpakten de verraste thuisploeg zich iets. Via een driepunter werd het 17-24 maar Drew Smith bracht het momentum weer naar Donar door een alley-oop van Arvin Slagter te verzilveren met een denderdunk. Ook Drago Pasalic liet zich goed zien door inside scores maar omdat hij aan de andere kant regelmatig aan de noodrem moest trekken moest hij naar de kant worden gehaald met al vier persoonlijke fouten achter zijn naam. Zijn logische vervanger, Smith, liep inmiddels ook al met drie fouten rond waardoor Braal dieper naar de bank moest en speeltijd gunde aan Bas Veenstra, die dit overigens naar behoren invulde. Via een driepunter van Lance Jeter en een dunk in de laatste seconde van Chase Fieler bracht Donar ook dit kwart op zijn naam waardoor er gerust kon worden met een voordelige marge van 16 punten: 30-46.

De start van het derde kwart, dit seizoen over het algemeen een zeer goede periode voor Donar, was voor de thuisploeg. De Russische coach had besloten om piontguard Lance Jeter door twee van zijn spelers te laten verdedigen en die tactische zet bracht Donar aan het wankelen. Via een 0-7 run kwam Enisey terug tot 47-46 maar dezelfde Lance Jeter zorgde, samen met Fieler, er voor dat de marge weer werd verruimd tot 37-52. Via driepunters van Sean Cunningham en (weer hij) Fieler werd de voorsprong zelfs uitgebreid naar 17 punten maar de thuisploeg kwam daarna enkele keren goed scorend door waardoor het kwart voor Enisey was en de achterstand nog slechts 10 punten bedroeg: 54-64.

Door de grote foutenlast van Donar leek in het laatste kwart nog alles mogelijk. Drago Pasalic moest al snel met zijn 5e persoonlijke fout het veld verlaten en omdat ook Smith en Fieler inmiddels 4 fouten achter hun naam hadden staan werd het nagelbijten voor de Groningers. Met nog 3 minuten op de klok en een 9 punts voorsprong leek het nog even erg spannend te worden maar Drew Smith gooide met achtereenvolgens een driepunter en een dunk de deur definitief in het slot. Via twee vrije worpen van Jeter, die daarmee topscorer werd, werd de eindstand definitief bepaald op 67-81 en kan er wederom een historische prestatie worden bijgeschreven in het toch al historische Europese seizoen van Donar. 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS