Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 28 17 19 24
Uit 24 13 12 13
8
8
-
6
2
thuis uit
88 punten 62
15 fouten 13
13 steals 5
36 rebounds 39

Van tevoren was duidelijk dat Donar een topprestatie zou moeten leveren om tegenstander Lukoil Academic uit Sofia te verslaan. Het zat er niet in.

Donar begon zeer sterk aan de wedstrijd of misschien was het zo dat Lukoil wat rustig uit de startblokken kwam. De snelle voorsprong werd echter sterk gecounterd met een paar goed uitgespeelde aanvallen die resulteerden in een 13-13 tussenstand. Het sterke verdedigen dwong de Bulgaren tot slechte schoten en een 0-6 run, waarna Donar de weg kwijtraakte en enkele malen balverlies leed. Het betere schutterswerk (buzzerbeater Jeter) leidde tot de 28-24 eindstand van dit kwart.

Het tweede kwart begon met slordige momenten aan Donar kant, waardoor Lukoil een aantal malen vrije doortocht kreeg. Het verschil liep op naar 11, vooral door het balverlies aan Groningse zijde. Na de time-out van coach Erik Braal herpakte Donar zich enigszins en door slim spel (mooie charge Arvin Slagter) wist het team de schade terug te brengen naar 4 punten bij 35-31. De orde werd echter snel hersteld: 41-31.

De ruststand 45-37 was een goede afspiegeling van de verhoudingen. Vooral het 11 om 7 balverlies, gevoegd bij het goede schieten van achter de driepuntslijn vn de Bulgaren, maakte het verschil.

Het is eerder gezegd: topploegen máken hun vrije schoten. En dat bleek overduidelijk in het derde kwart. Vrijwel elke vrije driepunter was raak en daardoor konden de Bulgaren eenvoudig weglopen bij een vrijwel onmachtig Donar. Het verschil liep op tot 15 punten. Aanvallend lieten de Groningers zich verleiden tot ondoordachte acties, waardoor Lukoil verdedigend een tamelijk eenvoudige taak had. Een onmogelijk driepunter in de buzzer bepaalde de kwartstand op 64-49.

Even gloorde er een sprankje hoop bij 68-56, maar coach Dechev greep direct in en spoorde zijn mannen aan tot meer agressie.Groningse spreekkoren klonken toen Chase Fieler met een driepunter het verschil tot 9 terugbracht, maar Lukoil dacht daar anders over en antwoordde met twee van die exemplaren, daarmee het verschil van 15 herstellend.

Lukoil ging vrolijk door met scoren en bracht het verschil naar 22, wat voor coach Braal aanleiding was om de spelers op te roepen om vooral niet op te geven met het oog op de return. Het hielp weinig. Het verschil liep alleen maar verder op. De verlossing kwam bij 88-62.

Eigenlijk heeft Donar nauwelijks iets van z’n klasse kunnen laten zien, hetgeen vooral de verdienste was van het uitstekende spel van de thuisploeg. Vooral het drietal Ivanov, Korniienko en Gibson deden Donar pijn met hun effectieve spel. Bij Donar was Chase Fieler de man met 26 punten en 6 rebounds, maar ook 6 maal balverlies. In totaal leed Donar 10 maal meer balverlies dan Lukoil. Dit gevoegd bij het slechte driepuntspercentage deed Donar uiteindelijk de das om.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS