Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 17 19 17 23
Uit 17 26 22 19
7
6
-
8
4
thuis uit
76 punten 84
18 fouten 17
11 steals 5
26 rebounds 37

Zoals verwacht mocht worden was het sterke Russische BC Enisey vandaag té sterk voor Donar. Ondanks dat de Groningers een goede wedstrijd speelden verloor Donar in de Martiniplaza met 76-84.

Nadat Donar zich had geplaatst voor de 2e ronde in de FIBA Europe Cup kon het zich gaan opmaken voor nóg betere tegenstanders dan de ontmoetingen in de 1e ronde. Het Russische BC Enisey is daarop geen uitzondering, sterker nog, het is de favoriet in de poule waar ook Donar in uitkomt. De Russen hebben een budget dat ongeveer het tienvoudige van dat van Donar bedraagt en beschikt dan ook over een zeer sterke en uitgebalanceerde ploeg. 
Vandaag kreeg Donar een lesje in effektief basketbal. Het spelletje van Enisey is niet erg spectaculair maar oh zo efficiënt. Een zeer sterke verdediging die het de Donarspelers bijna onmogelijk maakte om gemakkelijke scores te maken werd aangevuld met een bijzondere doeltreffende aanval.

Toch leek het er even op dat Donar zou gaan stunten in deze wedstrijd. Door scores van Jeter, Slagter en Pasalic stond de thuisploeg al snel op een 8-0 voorsprong. Enisey liet het nog tot 10-2 komen maar daarna werd de verdedigende druk opgevoerd en werd de achterstand al snel omgebogen in een gelijke stand aan het einde van het eerste kwart: 17-17. In de tweede helft werd die druk niet verminderd en Donar kreeg het steeds lastiger om open schoten te creëren, iets dat de Groningers in de vaderlandse competitie zelden of nooit overkomt. Enisey, dat het zelfs zonder hun beste speler, de Amerikaans Elegar, moest doen, was in de eerste helft vooral van afstand zeer effektief. Ieder gaatje dat de Groninger verdediging openliet werd direct meedogenloos afgestraft. 

In de tweede helft veranderde dit beeld niet echt, al moet gezegd worden dat Donar bleef vechten en niet van plan was om zich gewonnen te geven. Lance Jeter, die een sterke wedstrijd speelde (double-double met 24 punten en 11 assists) rondde enkele fast breaks af met fraaie scores en ook Drew Smith, die voor rust een ongelukkige wedstrijd speelde, deed zowel aanvallend als verdedigend goede dingen. Ook Drago Pasalic (15 punten) en Chase Fieler scoorden een voldoende net als de zeer nuttig spelende Arvin Slagter en Sean Cunningham. Na een achterstand van 18 punten stroopten de Donar spelers nog eenmaal de mouwen op, maar het was niet meer voldoende om de winst binnen te slepen. 

Ondanks dit verlies verlieten de Donar spelers met opgeheven hoofd het veld en dat was meer dan terecht want de ploeg had gevochten voor wat het waard was. Verliezen van een topploeg als BC Enisey is absoluut geen schande, de Russen ambiëren zelfs de Europese titel en met een ploeg die zo efficiënt en effektief kan spelen is dat zeker geen onmogelijkheid. 

Aanstaande zaterdag speelt Donar nog in eigen huis de competitiewedstrijd tegen Landstede Basketbal waarna coach Braal en zijn mannen afreizen naar Portugal. Volgende week woensdag wacht dan de volgende Europese klus en zal er in Lissabon tegen een andere topploeg gespeeld gaan worden: Benfica. 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS