Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 34 21 27 16
Uit 23 6 20 21
9
8
-
7
0
thuis uit
98 punten 70
17 fouten 20
12 steals 6
48 rebounds 27

Donar heeft in poule B van de FIBA Europe Cup goede zaken gedaan door het Belgische Limburg United te verslaan. In de Martiniplaza was Donar vandaag oppermachtig: 98-70

Doordat Donar de uitwedstrijd tegen de Belgen al had gewonnen, was de verwachting vooraf dat winst in de thuiswedstrijd ook zeker mogelijk moest zijn. Weinigen hebben echter gedacht dat Donar met zo'n grote overmacht zou gaan winnen. 

De Belgen hadden hun huiswerk goed gedaan en wisten dat Donar met Lance Jeter een van de meest bepalende spelers in huis had. Lance werd dan ook vanaf het begin zwaar op de huid gezeten, regelmatig gedoubleteamed en had het niet gemakkelijk vandaag. Door de strakke verdediging op Jeter kregen andere spelers echter meer ruimte en daar werd maar al te graag gebruik van gemaakt. Vooral Chase Fieler (over hem later meer) speelde een zeer belangrijke rol in de wedstrijd.

Van Limburg is bekend dat het een ploeg is met veel goede schutters die graag en veel van afstand schieten. Daarnaast heeft het met de Amerikaan Daniel Jansen een goede inside speler in huis die het iedere ploeg moeilijk kan maken. Ook Donar coach Braal had zijn huiswerk goed gedaan en wist waar de kwaliteiten van de tegenstander lagen. Een strakke defense op zowel de schutters als Jansen was het gevolg. Natuurlijk viel er nog af en toe wel eens een afstandschot binnen, maar de Belgen kregen weinig open schotkansen en moesten lijdzaam toezien hoe een hardwerkend Donar vanaf het begin wegliep om nooit meer achterom te kijken. Door twee afstandschoten van Sean Cunningham liep liep het verschil al snel op maar daarna was het vooral Fielertime! Chase speelde vandaag zijn beste wedstrijd in dienst van Donar en speelde een foutloze wedstrijd. Zowel inside als outside was hij scorend succesvol en reboundend was hij zijn tegenstanders veruit de baas. Daarnaast strooide hij met een aantal prachtige assists om het tot slot, als kers op de taart, met zijn 'signature', de blockshot af te maken. Aan het einde van de wedstrijd logen zijn statistieken er dan ook niet om: 24 punten (5 driepunters), 12 rebounds, 8 assists, 4 steals, 4 blockshots en 0 (!!) turnovers. Toen Fieler halverwege het derde kwart naar de bank mocht om te rusten beloonde het dankbare Groningse publiek hem dan ook terecht met een staand applaus. Toch gaat het te ver om de winst uitsluitend en alleen op het conto van Fieler te zetten want daarvoor speelde het team gewoon te goed. Ook Sean Cunningham, Jason Dourisseau, Drago Pasalic en Andrew Smith haalden ruime voldoendes. Smith kreeg daarnaast, net als Fieler overigens, het publiek regelmatig op de banken met een aantal spectaculaire dunks. 

Bij rust was de voorsprong van Donar al 26 punten maar de Groningse honger was nog niet gestild. Pas toen het verschil aan het begin van het laatste kwart was opgelopen tot 37 punten vond Donar het best en werd er wat gas terug genomen waardoor Limburg weer ietsje kon terugkomen. Spannend zou het echter nooit meer worden, de winst was binnen en bijna 3000 Groninger fans waren getrakteerd op een prachtige basketbalavond waarin Donar, vooral voor rust, af en toe magistraal basketbal liet zien. 

Door dit resultaat is Donar in ieder geval zeker van de 3e plaats in de poule. Wanneer het Franse Gravelines zijn sportieve plicht doet en morgen 'gewoon' van het Hongaarse Kormend weet te winnen kan Donar zich volgende week zelfs een klein verlies permitteren om als tweede in de poule te eindigen en zich daarmee te plaatsen voor de volgende ronde. Maar ook als Donar als derde eindigt is er nog een mogelijkheidom door te gaan naar de volgende ronde. Al met al een uitstekend resultaat voor Donar dat vandaag Groningen wederom op de Europese basketballkaart heeft gezet. 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS