Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 21 15 13 22
Uit 15 16 13 23
7
1
-
6
7
thuis uit
71 punten 67
16 fouten 19
5 steals 10
33 rebounds 30

Donar was dichtbij de overwinning, maar details zorgden ervoor dat de wedstrijd in de slotfase toch naar BCM ging.

De vele toeschouwers gingen er eens goed voor zitten in Sportica, want het Nederlandse varkentje moest even worden gewassen. Daar dacht de Groningse delegatie heel anders over. Donar-spelers en coaches hadden bij het bestuderen van de tegenstander wel aanknopingspunten ("dingetjes") gezien om het de Noord-Franse tegenstander flink lastig te maken.

De uitstekende live band had er zin in en produceerde een hoop decibels. Beide teams legden in het eerste kwart de nadruk op defensie. Donar deed dat ietsje minder dan BCM, dat ondanks verwoede tegenstand van Donar toch met enige regelmaat het netje wist te vinden, vooral door toedoen van pointguard Justin Cobbs, die zowel voor zichzelf als voor anderen kansen creëerde.

Aan het begin van het tweede kwart kwam Donar sterk terug, ook weer door ijzersterk verdedigen. Maar het defensieve succes werd goeddeels teniet gedaan door aanvallend zeer slordig met de gecreëerde mogelijkheden om te springen, waardoor een time-out bij 21-20 noodzakelijk was. Veel hielp het niet, want voor de tweede maal in de wedstrijd liepen de Fransen weg, maar ook nu knokte Donar zich terug.

De laatste versnelling van BCM kwam op een ongelegen moment, namelijk kort voor rust. Een aantal malen kon het kanon Myles Hesson in stelling worden gebracht. Voeg daarbij een groot reboundoverwicht (22-12) voor Gravelines en de ruststand 36-31 was afdoende verklaard.

BCM kwam veel beter uit de kleedkamer dan Donar en liep weg naar 41-31. Even leek het alsof Donar onder voet gelopen zou gaan worden, maar de veerkracht van het team was groot (als vanouds). Een 0-8 run (wederom goed verdedigen!), gevolgd door nog een keer Frans balverlies resulteerde in een onsportieve fout, die dan weer exact één punt opleverde. Zo hielp de Groningse ploeg steeds het eigen goede spel een beetje om zeep en golfde het spel naar de 49-44 kwartstand.

Het laatste kwart moest aantonen of Donar zou kunnen aanhaken of dat BCM de genadeklap zou uitdelen. Het werd het eerste. Donar bleef keurig in het spoor, maar moest wel toestaan hoe Gravelines een klein beetje verschil creëerde. Bij 65-62 had Donar de kans om te scoren maar verzuimde dat. Ook BCM miste een kans, waarna Arvin Slagter met zijn tweede achtereenvolgende driepunter voor de gelijke stand zorgde: 65-65. Vrije worpen van uitblinker Cobbs zorgden voor 67-65. Na de verwachte time-out op 27 sec. voor tijd moest Donar in een finale aanval de stand zo mogelijk gelijktrekken. 10 seconden voor tijd gleed Slagter echter uit en maakte lopen. Balverlies dus. Na een wisseling van vrije worpen werd de eindstand bepaald op 71-67.

Een verlies met opgeheven hoofd, dat zeker. Donar had echter op meer gehoopt en die kansen waren er ook zeker. De klasse van Cobbs (27 punten!) en die o zo beslissende detailfoutjes gaven de doorslag in deze enerverende wedstrijd.

Chase Fieler memoreerde na de wedstrijd nog even de slechte rebounding in de eerste helft, terwijl coach Erik Braal zeer tevreden was over het verdedigende optreden van zijn team. "We waren er zeer dichtbij, jammer dat we deze niet konden pakken."

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS