Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 23 19 24 10
Uit 27 11 16 22
7
6
-
7
6
thuis uit
76 punten 76
24 fouten 21
7 steals 4
34 rebounds 43

Een gelijke eindstand komt niet vaak voor in basketbalwedstrijden. Toch stond er na afloop van de eerste kwalificatiewedstrijd tegen het Estse Tartu Rock een stand van 76-76 op het scorebord. 

Omdat over twee dagen het tweede duel tegen Tartu wordt gespeeld, was het vandaag mogelijk om de winst niet aan een van beide teams toe te wijzen. Donar staat nu voor de zware opgave om overmorgen in Estland de winst alsnog binnen te halen om zich zodoende te plaatsen voor de tweede kwalificatiewedstrijd voor de Basketball Champions League. 

Voorafgaand aan het duel van vandaag waren de verwachtingen dat Tartu een moeilijk te verslaan team zou zijn. Die verwachtingen kwamen geheel uit. Tartu speelt een typisch Oost-Europese stijl van basketbal: veel kracht en inzet, weinig spektakel maar zeer effectief en daarnaast veel dreiging van de afstandsschutters. 

Het eerste kwart ging de wedstrijd redelijk gelijk op. Zowel Donar als Tartu speelden geconcentreerd en voerden de aanvalspatronen goed uit hetgeen resulteerde in hoge schotpercentages voor beide teams. Een relatief hoge kwartstand van 23-37 was dan ook het gevolg. In het tweede kwart kwam het initiatief iets meer bij de thuisploeg te liggen. Met name center Drago Pasalic speelde aanvallend solide en wist zijn tegenstander onder de borden keer op keer te verschalken. Pointguard Lance Jeter had vooral oog voor zijn medespelers en etaleerde een aantal prachtige assists. 

Na rust schakelde Donar nog een tandje bij en leek het momentum definitief in het voordeel van de Groningers te vallen. Jeter ging zich nu ook actief met de scores bemoeien evenals captain Jason Dourisseau die een zeer degelijke wedstrijd speelde. Ook Chase Fieler was in goede vorm en scoorde op belangrijke momenten enkele goede driepunters. Ook Andrew Smith speelde een prima wedstrijd maar helaas moest hij halverwege het derde kwart, na een spetterende dunk, het veld verlaten met een lichte blessure. Het gemis van Smith zou essentieel blijken voor de uitslag van de wedstrijd, ook omdat Fieler in foutenlast kwam en dus ook noodgedwongen lange tijd op de bank moest plaatsnemen. Door de kleinere inside rotatie moest vooral Pasalic veel meer speelminuten maken en, ondanks dat Donar het laatste kwart nog met een voorsprong van 12 punten mocht beginnen, had deze aanslag op zijn conditie merkbaar effect op zijn spel. Tartu kwam punt voor punt terug, profiteerde dankbaar van de ruimte die er vooral inside lag. Met een stand van 76-76 was het Lance Jeter die in de laatste seconde nog een driepunter probeerde te scoren maar helaas draaide de bal van de ring. 

Geen winst en geen verlies. Toch was de coach van Tartu na afloop tevreden en Donar coach Erik Braal niet. Logisch, want had Donar de voorsprong van 12 punten mee naar Estland genomen dan had de toekomst er een stuk zonniger uitgezien. Nu wacht een loodzware, maar niet onmogelijke opdracht: winnen in Estland. Over twee dagen zullen we zien of Donar de (veer)kracht heeft om dit kunstukje te leveren. Wordt dus vervolgd…

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS