Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 11 18 17 23
Uit 21 15 13 18
6
9
-
6
7
thuis uit
69 punten 67
0 fouten 0
0 steals 0
0 rebounds 0

MVP doet Donar de das om

Zorg en Zekerheid Leiden en Donar wisten beide precies wat er op het spel stond op deze donderdagavond. De tweede plaats zou voor Donar buiten bereik komen wanneer het zou verliezen en dus gingen de Groningers furieus uit de startblokken.

Een buitengewoon straffe verdediging en een tamelijk onmachtig Leiden zorgden ervoor dat Donar het geliefde spelletje kon spelen: de fast break wanneer mogelijk en lang uitgespeelde aanvallen met als eindstation meestal de lange mannen.

Er moesten twee time-outs en een knappe driepunter van Cashmere Wright aan te pas komen om de thuisploeg wakker te schudden. De starters van Donar kregen even rust en zodoende kon ZZ met enkele driepunters aanhaken. Bij 22-23 bracht coach Braal zijn starters terug in het veld en Donar bleef geduldig vasthouden aan zijn game plan. Daardoor kregen de Groningers de controle over de wedstrijd weer wat terug en konden afsluiten met 29-36 bij rust.

Direct na rust begon Leiden met afwisselend een zonedefensie en een man-to-man verdediging te spelen. Donar had daar opvallend veel moeite mee. Na een technische fout voor Lance Jeter (protesteren tegen de leiding) knabbelde ZZ steeds meer van de Donar-voorsprong af. Van 29-39 werd het na wat scorewisselingen 43-49 en in de buzzer van het derde kwart knalde MVP Worthy de Jong er en driepunter in (46-49).

In het laatste kwart begon ook Rogier Jansen zich met het lange-afstandswerk te bemoeien. De uitverkochte zaal geloofde er weer in en schreeuwde de Leidse ploeg naar een voorsprong bij 53-52. In deze fase toonde Leiden zich wat gretiger dan Donar, maar afstand nemen kon het niet. Via 64-64 (weer een driepunter van Worthy de Jong) en 68-67 moest Donar de laatste aanval zien te krijgen. De fout werd gemaakt op Cashmere Wright. Hij miste de eerste vrije worp, waardoor Donar in principe aan een tweepunter genoeg had voor de verlenging. Deze beslissing werd overgelaten aan Lance Jeter. Hij koos voor de driepunter, maar miste en de rebound leverde geen goed schot meer op.

Ross Bekkering scoorde weer eens een double-double met 13 punten en 14 rebounds, maar man of the match was toch Worthy de Jong, die op cruciale momenten zijn team over het dode punt hielp.

Als er een ding duidelijk is geworden, dan is het dat beide teams volledig tegen elkaar opgewassen zijn. Dat belooft nog iets, mochten ze elkaar in de play-offs opnieuw ontmoeten. Door deze uitslag wordt Donar derde in de eindstand en moet het hoogstwaarschijnlijk de kwartfinale spelen tegen Challenge Sports Rotterdam.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS