Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 17 21 15 13
Uit 20 12 20 16
6
6
-
6
8
thuis uit
66 punten 68
0 fouten 0
0 steals 0
0 rebounds 0

Apollo uit Amsterdam kegelt Donar uit de NBB-beker

Eindelijk weer eens een zondagmiddagwedstrijd en dus waren er veel kinderen in de zaal. Met 3005 verkochte kaarten zou er een sfeervolle partij uit moeten zijn gekomen, maar dat viel vanuit Gronings perspectief lelijk tegen.

Het begon allemaal zo mooi met een goedbezochte nieuwjaarsbijeenkomst, waar onder andere gemeld werd dat Donar er drie nieuwe Leden van Verdienste bij heeft: Caroline Heijman, Marte Koorenhof en Eddy Ligeon, allen deel uitmakend van de jury.

Nieuwkomer Tommy Mason-Griffin was nog niet speelgerechtigd en Ross Bekkering bleef aan de kant omdat hij last had van z'n rug. Donar begon slecht aan de wedstrijd in die zin dat er wel redelijke aanvallen werden gespeeld, maar die resulteerden geen van alle in een score. Aangezien Apollo de basket wel wist te vinden, stond er halverwege het eerste kwart 1-11 op het bord. De eerste Groningse veldscore kwam pas na 6 (!) minuten.

Opmerkelijk was verder een technische fout voor Jason Dourisseau wegens aanmerkingen op de leiding.

Het eerste kwart eindigde in 17-20, nadat Donar zich herpakt had vanaf 7-20. Donar leek even "hot", want het ene na het andere punt rolde uit de Groningse handen, terwijl de productie aan Amsterdamse zijde ineens bleef steken. Een 22-0 run was het opmerkelijke resultaat. Daarna bleef verschil redelijk constant tot de rust bij 38-32.

Op de tribune vroeg men zich in de rust af wie de oliebollen en champagne het slechtst verwerkt hadden. Overdreven gesteld leek bijna elke aanval te eindigen in een persoonlijke fout of balverlies door lopen of domweg over de zijlijn stappen. Het was niet bepaald het schouwspel waarop gehoopt was. 

Apollo liep na rust puntje voor puntje in en vanaf dat moment ging de wedstrijd gelijk op. En ook al omdat "de scheidsrechters na de rust wat milder waren", aldus coach Erik Braal, werd het voor de neutrale toeschouwer een aardige partij. Dan stond Apollo 1 puntje voor, dan weer Donar. Chase Fieler zorgde voor de 53-52 voorsprong bij het einde van het derde kwart.

De wedstrijd bleef puntje-puntje tot het eind. Halverwege stond het 61-61 en met nog 1:15 te spelen stond er 66-67 op het bord. De wedstrijd kon dus nog alle kanten op en het publiek ging er eens goed voor zitten – het was immers een wedstrijd waar iets op het spel stond.

Even leek Apollo de weg kwijt met een 5 seconden-overtreding. Maar Donar wist in twee opeenvolgende aanvallen niet tot scoren te komen waardoor er opeens nog 5.7 seconden op het bord stonden met Apollo in balbezit. Een aangezien de Amsterdammers op nog maar drie teamfouten stonden, had Donar niet voldoende tijd om het tij te keren: 66-68.

Coach Patrick Faydherbe van Apollo sprak van "aardig spel" van zijn team en stak verliezend coach Erik Braal een hart onder de riem: "Donar mist wel iets op de spelverdelerpositie. Groningen gaat uiteindelijk wel hoge ogen gooien."

Erik Braal was intussen erg teleurgesteld. "Het spel op de trainingen komt er in de wedstrijden niet uit; er zit geen dynamiek in. Voor kritiek loop ik niet weg. Maar ik vind wel dat ik een betere coach ben dan dat ik nu laat zien."

Met deze uitslag is Donar uitgeschakeld voor de NBB-beker. Apollo mag het later gaan opnemen tegen Landstede Zwolle.

NB: In verband met een technische storing is er vandaag helaas geen Donar TV.

 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS