Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 18 23 19 17
Uit 14 20 23 18
7
7
-
7
5
thuis uit
77 punten 75
26 fouten 23
11 steals 10
30 rebounds 34

Donar heeft de laatste wedstrijd in groep A van de FIBA Europe Cup gewonnen. In de Martiniplaza werd het Belgische Belfius Mons met 77-75 verslagen.

Zonder de rest van het team tekort te willen doen was het toch vooral de wedstrijd van Drazen Bubnic. De nieuwe speler van Donar, die graag bij zijn bijnaam 'Buba' wordt genoemd, speelde een hoofdrol in de wedstrijd. Bubnic werd topscorer van de wedstrijd met 13 punten en scoorde in de laatste seconde van de wedstrijd de winnende treffer.

Donar begon sterk aan de wedstrijd. Vooral in de eerste helft was de verdediging uitstekend verzorgd en had Mons, dat op papier toch een kwalitatief veel beter team heeft, alle moeite om tot scoren te komen. Onder aanvoering van een wederom goed spelende Ross Bekkering en, hoe kan het ook anders, Jason Dourisseau liep Donar weg naar een kleine voorsprong en hield deze praktisch de hele wedstrijd vast. Toch was de voorsprong nooit groot genoeg voor de ruim 2000 Groninger fans om rustig achterover te kunnen leunen. De Belgen bleven aanhaken en toonden sporadisch hun grote individuele klasse. Na bijna 5 minuten speeltijd kwam nieuweling Bubnic voor het eerst binnen de lijnen en liet met een offensive rebound, een assist en een score direct zien dat hij van grote waarde kan zijn voor zijn nieuwe team. Zijn moment of glory bewaarde hij voor de laatste seconde…

In de tweede helft vond Mons de gaten in de Groninger defensie. Met uitstekende spelers als de Amerikanen Archibeque, Nichols en Arnold werd de achterstand langzaam ingelopen en met nog vier minuten te spelen stond Donar zelfs op een achterstand van 8 punten en leek de winst alsnog naar de Belgen te gaan. Dat was echter het sein voor het Groninger publiek om massaal achter de eigen ploeg te gaan staan. Coach Braal zei later tijdens de, in het Engels gegeven, persconferentie: "I loved the crowd". Mons leek even van slag, Donar kreeg vleugels en vond door drie achtereenvolgende turnovers weer de aansluiting: 75-75. Dan, met nog een halve minuut op de klok, volgt het beslissende moment van de wedstrijd. Sean Cunningham forceert wederom een turnover bij de Belgen en het daaropvolgende balbezit brengt de bal, met nog twee seconden op de klok bij Jason Dourisseau die vanuit zwaar verdedigd een onmogelijk schot neemt. De bal raakt niet eens het net maar de oplettende 'Buba' Bubnic pakt de offensive rebound en legt de bal in de laatste seconde in het netje. De Martiniplaza ontploft, Donar heeft gewonnen en Buba is de held van de dag. 

Donar kan met twee overwinningen in de poule met opgeheven hoofd afscheid nemen van de Europe Cup. De Groningers eindigen als 3e in de poule maar omdat alleen de twee beste nummers 3 van alle poules doorgaan naar de volgende ronde is dit resultaat helaas niet voldoende voor plaatsing. Toch was het een zeer leerzaam toernooi. De wedstrijden tegen Europese topteams kunnen mee in de bagage van coach en spelers. De ervaring zal ongetwijfeld van pas komen in de loop van de competitie. En Buba? Die zal vast lekker slapen vannacht. 

 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS