Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 22 28 19 21
Uit 19 17 11 29
9
0
-
7
6
thuis uit
90 punten 76
0 fouten 0
0 steals 0
0 rebounds 0

Om de tweede plaats in de groep A van de FIBA Europe Cup te bereiken moest Donar in het Belgische Mons strijden voor de winst. Maar de Belgische vertegenwoordiger stond te boek als een geduchte tegenstander en dus moesten de Groningers een tweede scenario bedenken: met zo weinig mogelijk verschil verliezen.

De eerste score was brutaalweg voor Will Sullivan. Daarna leek het er even op dat Donar zou moeten buigen voor het driepuntsgeweld van pointguard Andre Collins, maar o.a. dankzij een steal van Ken Brown en een block van Garrick Sherman vochten de Groningers zich terug in de wedstrijd. Brown was dominant aanwezig. De laatste twee minuten in het eerste kwart zonder hem resulteerden in 22-19 aan het eind.

Aan het begin van kwart twee bouwde Belfius Mons de voorsprong snel uit door een 14-2 run. Een veel strakkere Belgische defensie lag er aan ten grondslag en Donar worstelde. Aanvallen verliepen traag en voorspelbaar en daar wist Mons wel raad mee. Kinderlijk eenvoudig bouwde Mons de voorsprong verder uit. Alleen Ross Bekkering scoorde in die fase nog; Will Sullivan zag twee eenvoudige ballen gemist en geblokt.

  Het wisselen van de basis vijf door de Belgen gaf Donar de gelegenheid in het spoor te blijven. Mons was op alle fronten de betere; Donar kon slechts op afstand aanhaken. De rust kwam bij 50-36.

In de tweede helft bleef Donar zo'n beetje in de wedstrijd hangen, hoewel het verschil steeds verder opliep, onder andere door eenvoudige driepunters, die vaak doel troffen (44%). Bij 54-41 gloorde weer even hoop, maar twee driepunters tilden het verschil weer boven de 15. Donar spartelde, probeerde, maar bleef eenvoudige ballen missen. Belfius Mons liet het gebeuren.

De eindstand van het derde kwart was 69-47. Donar probeerde hevig om de schade beperkt te houden, maar slaagde daarin niet want het verschil liep op naar 25 punten (72-47). Donar gaf echter net als in Hongarije niet op. Een 24-sec overtreding van Mons en enkele scores resulteerden via 76-53 en 80-67  in een Belgische overwinning: 90-76. 

Opvallend feit uit de tweede helft is dat Bekkering de hele 20 minuten speelde en dat verdienstelijk deed, terwijl Garrick Sherman en Bas Veenstra de hele tweede helft aan de kant bleven. Een ander opvallend aspect is dat Donar 20 punten scoorde uit vrije worpen over de hele wedstrijd, Mons slechts 7.

Met deze uitslag heeft Donar zich een uitgangspositie verschaft die niet kansrijk, maar ook niet helemaal kansloos te noemen is. Er zal dan in Groningen met 15 punten verschil gewonnen moeten worden.

De eerstvolgende ontmoeting in de FIBA Europe Cup is volgende week dinsdag in Lyon 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS