Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 14 18 14 19
Uit 13 16 28 16
6
5
-
7
3
thuis uit
65 punten 73
22 fouten 20
5 steals 10
45 rebounds 37

Donar heeft het traditioneel erg lastig in uitwedstrijden tegen Aris Leeuwarden. Dit keer was het niet anders, al ging de winst wel naar de Groningers: 65-73.

Donar speelde de wedstrijd in Leeuwarden zonder center Garrick Sherman die aan het terugkomen is van een blessure. Naar alle waarschijnlijkheid zal Sherman aanstaande dinsdag in de thuiswedstrijd tegen Rotterdam wel minuten kunnen maken.

Wedstrijdverslag (overgenomen van basketballeague.nl)
Ongeveer duizend toeschouwers waren getuige van een waar spektakelstuk in de eerste helft tijdens de ouverture van het basketbalseizoen in Leeuwarden. Het jonge en onervaren team van Aris onder leiding van de nieuwe coach Michael Schuurs maakte het de op voorhand zwaar favoriete Groninger ploeg van oud-Aris coach Erik Braal knap lastig. Vooral in de rebound onder het eigen bord heerste Aris en gaf Donar weinig kansen om te scoren. Na tien minuten stond Aris op een puntje (14-13) voorsprong. Driepunters van Donar (Sullivan en Hope) hielden de Groningers in de race.

In het tweede kwart was het Yannick Franke die er in zijn eentje voor zorgde dat Donar langszij kwam. Door slordig balverlies van de Leeuwarders liepen de Groningers daarna via een 0-10 run uit naar een 20-27 voorsprong. Coach Schuurs vluchtte geschrokken in een time-out en met succes. Een 9-2 run zette de Friezen weer op een kleine (32-29) voorsprong bij rust. Twee minuten voor rust kreeg Aris nog een mentaal tikje te verwerken toen Nigel van Oostrum na een klap in zijn nek van Chase Fieler naar de kleedkamer moest en niet weer binnen de lijnen kwam. Van Oostrum: “Dat was niet normaal. Ik kreeg een klap in mijn nek en die sloeg dubbel. Ik viel bijna om toen ik in de kleedkamer weer opstond.” Gedreven en vol adrenaline vroeg Van Oostrum het laatste kwart weer te mogen spelen, maar op advies van de medische staf besloot Schuurs om Van Oostrum niet in te zetten.

Aris verloor de wedstrijd in het kwart direct na rust. De ploeg vergat gedurende vier minuten te scoren en er werd slordig balverlies geleden. Twee keer een time-out aan Leeuwarder kant kon ook geen nieuwe impulsen geven. Op dat moment lieten de Groningers zien dat zij niet alleen over meer routine beschikken. De ploeg profiteerde optimaal van de zwakke momenten bij de Leeuwarders en gesteund door drie afstandsbommen (Twee keer Franke en één keer Fieler) werd het verschil gemaakt. Met nog tien minuten voor de boeg keek Aris tegen tien punten achterstand aan, 46-56.

Door de groter wordende foutenlast moest coach Schuurs steeds door blijven wisselen, maar langzaam kreeg Aris weer enige grip op de wedstrijd. Josiah Heath nam op dat moment zijn team op sleeptouw en met acht punten op rij bracht hij de Friezen weer langszij. Even hing er een sensatie hing in de lucht. De 19-jarige Groninger speler Yannick Franke dacht daar even anders. De nieuweling bij Donar bewees in het Kalverdijkje van grote waarde te zijn voor het Groninger team en scoorde acht punten binnen twee minuten. Daarmee velde hij het vonnis over Aris Leeuwarden. Donar Groningen won uiteindelijk met 65-73. De Friezen konden echter met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Michael Schuurs zei na afloop: “Het was een interessante wedstrijd, denk ik. Wij hebben op karakter gespeeld. Zij zijn groter, zij zijn sterker en hebben meer kilo’s. Wij lijden wat teveel balverlies en daar profiteerden zij van, maar hier kunnen wij op voortborduren.”

 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS