Verrast ben ik door alle bedrijvigheid die ik aantref op het Zernikecomplex. In niets lijkt dit meer op het Zernike uit mijn studententijd (red. beginjaren 2000). Bij Start-up City waar het Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen (MvO CoE Entrepreneurship) voor een deel is gevestigd, ontmoet ik Liese de Roo en even later schuift ook buurvrouw Aniek Ouendag van het Centre of Entrepreneurship van de Rijksuniversiteit Groningen aan. Als partners van ons programma, vervullen ze daarnaast ook een actieve aanjager rol in de Start-Up Assist commissie van Donar.

Vanuit Start-up City bellen we online in met de directeur van het MvO CoE Entrepreneurship, Hugo Velthuijsen, die mij meeneemt in het ondernemersklimaat van onze regio en het opleiden van ondernemende studenten.

Succesvolle Start-ups

Meteen word ik door Hugo gewezen op de cijfers van succesvolle start-ups in de regio. “Als je alleen al kijkt naar de Deloitte fast 50 – jaarlijkse ranglijst voor snelgroeiende tech en innovatie start-ups – zie je veel Groningse bedrijven. Vorig jaar stonden maar liefst vijf Groningse bedrijven in de top 20 van deze ranglijst. Groningen is een regio waar veel gebeurdt.”

“Vanuit de Hanzehogeschool vinden wij het belangrijk ondernemende studenten op te leiden, omdat dat bijdraagt aan de veerkracht van de (regionale) economie. Professionals die ontwikkelingen weten te vertalen naar nieuwe kansen en die kansen ook nog eens weten te verzilveren, verhogen de overlevings- en groeikansen van bedrijven. Of dat nu hun eigen bedrijf is of die van hun werkgever.”

Om deze ondernemende studenten te ondersteunen om van start-up door te groeien naar een scale-up, werken beide kennisinstituten intensief samen vanaf de Zernike Campus in Start-up City.

Aniek Ouendag en Liese de Roo bij Start-up City op de Zernike Campus.

Samenwerking

Door gezamenlijke programma’s aan te bieden worden startende (student)ondernemers, startups en scale-ups ondersteund om de ambities op het terrein van innovatieve en duurzame groei in Noord-Nederland mogelijk te maken. 

“Door het creëren van een ecosysteem voor start-ups versterken we Noord-Nederland en kunnen we de versnippering opheffen. Zodat meer starters uiteindelijk succesvol kunnen doorgroeien naar scale-ups.”

Madison Square garden in het klein

Afsluitend ben ik toch wel heel benieuwd waarom de beide kennisinstellingen zijn aangesloten bij het Start-up Assist programma van Donar.
“Voor studenten is het een kers op de taart. Het netwerk van Donar is een groeiontwikkeling voor startende ondernemers. Het potentieel dat Donar te bieden heeft, hebben we nodig om de start-ups te laten groeien. Het faciliteren en organiseren van bijeenkomsten en beginnende én bestaande ondernemers uit de businessclub met elkaar in contact brengen is heel waardevol voor start-ups, maar natuurlijk ook voor bestaande ondernemers. En daarnaast is een wedstrijd van Donar kijken natuurlijk geweldig om naartoe te gaan. Donar is het Madison Square Garden in het klein”, aldus  Hugo Velthuijsen.  

Met deze geweldige metafoor rijker ga ik terug naar Het huis van Donar. 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS