Nieuws 5 januari 2016

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voorafgaand aan de wedstrijd tegen Amsterdam sprak Donar voorzitter Gert Kiel de aanwezigen toe. Hieronder de integrale tekst van zijn speech.

Beste supporters,

Mede namens het managementbureau, de vrijwilligers, de Raad van Toezicht, het bestuur van de SV Donar en het bestuur van Donar van harte welkom bij de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst in MartiniPlaza. Een bijzonder woord van welkom aan onze ereleden Hilbrand Ausema, Johan van Laar, Kor Kooi en Rob Schuur en aan onze leden van verdienste Hink-Jan Apotheker en Jan de Vries.

Sinds een uur geleden kent de club 3 nieuwe leden van verdienste. 3 vrijwilligers die al meer dan 25 jaar hun ziel en zaligheid hebben gegeven voor Donar, en die dan ook zeer verdiend door het bestuur zijn benoemd tot lid van verdienste. Graag uw applaus voor de 3 nieuwe leden van verdienste, Caroline Heijman, Marte Koorenhof en Eddy Ligeon.

De nieuwe leden van verdienste. V.l.n.r.: Marte Koorenhof, Eddy Ligeon en Caroline Heijman

Ik heb gisteren toen ik de speech aan het schrijven was de speech van vorig jaar nog eens doorgelezen. En dat heb ik met gemengde gevoelens gedaan. De titel van mijn verhaal was ‘Luctor et emergo – Ik worstel en kom boven’. Ik denk dat met mij velen van u het bizarre Donar-jaar 2014 nog niet zijn vergeten, en die worsteling herkennen. Zowel bestuurlijk, sportief, als commercieel en financieel waren er stevige uitdagingen. Uitdagingen waarvoor tenminste focus, kennis en kunde, inzet en betrokkenheid nodig waren. Maar het is gelukt, en ik ben ontzettend blij met en trots op de resultaten van alle inspanningen.

Sportief hebben we een goed 2015 achter de rug. Ondanks een ongekende blessuregolf wisten we de NBB-beker in Groningen te houden door te winnen van Groene Uilen, van Rotterdam, van Leiden en in de finale – zonder Ross Bekkering en zonder DeJuan Wright – op karakter Den Bosch te verslaan. De 4e prijs op rij! Een ongekende prestatie, met een groot compliment aan het team, de staff en natuurlijk aan Anjo Mekel en aan Ivica Skelin. Een zeer welgemeend ‘dank jullie wel’, én applaus aan het adres van de staff, Anjo en Ivica is – denk ik – op z’n plaats!

In de competitie wisten we op de laatste speeldag de 3e plaats zeker te stellen, wat betekende dat in de kwartfinale Aris Leeuwarden wachtte. Na een relatief eenvoudige 2 – 0 tegen Aris in de halve finale wederom de klassieker tegen Leiden, met de opdracht om een uitwedstrijd in de 5 Mei-hal te winnen. En dat lukte, met verve! In de finale bleek Den Bosch met 4 – 1 te sterk voor een team dat ‘op’ was van een zwaar en gedenkwaardig seizoen.

Organisatorisch, bestuurlijk, commercieel en financieel is de club op orde. Marieke Vos heeft afgelopen zomer gekozen voor haar maatschappelijke carrière en staat nu – met veel plezier – voor de klas. Een begrijpelijke keuze. Vanaf deze plaats nogmaals een woord van dank en waardering aan Marieke voor haar tomeloze inzet en haar meer dan grote betrokkenheid bij Donar. Hayo Bijl is Marieke opgevolgd en zit inmiddels stevig in het zadel.

Op het gebied van communicatie hebben we, na een dip in de zomerperiode, de afgelopen maanden een flink aantal stappen weten te maken, en heeft de club Hink-Jan Apotheker aangesteld aan perschef en communicatieadviseur.

Ook bestuurlijk waren er de nodige ontwikkelingen. Henk Alkema is op 1 juli – na bijna 2 tropenjaren waarin Henk met een ongelofelijke dosis inzet orde in de financiën heeft weten te brengen – gestopt als penningmeester. Dank je wel Henk!

Henk is inmiddels benoemd als penningmeester van de FEB, en vervult daarmee een langgekoesterde wens van Donar om mede vanuit Gronings perspectief bestuurlijk invulling te geven aan het beleid van de FEB. We wensen Henk heel veel succes in deze nieuwe rol.

De rol van Henk Alkema hebben we – met dank aan Henk, aan PPS, aan BDO en aan NewComm IT – anders ingevuld. De administratieve processen zijn voor een belangrijk deel gedigitaliseerd, en door de samenwerking met partijen die kennis en waarde toevoegen aan de interne organisatie en door te sturen op betrouwbare maand- en kwartaalrapportages in combinatie met de werkafspraken en de maandelijkse overleggen met de Raad van Toezicht zijn we absoluut ‘in control’.

Marieke Abbink is afgelopen zomer als bestuurslid Commerciële Zaken toegetreden tot het bestuur. Marieke heeft samen met Peter van der Molen een plan geschreven om de BBC te laten groeien naar 200 leden, en is daarnaast een nieuwe en vernieuwende sponsorpropositie aan het ontwikkelen, met een belangrijke MVO-component. Een stevige uitdaging, ook nu de economie zich weer lijkt te herstellen;  sportsponsoring anno 2016 is echt veel meer dan ‘het logo en de bedrijfsnaam laten zien’.   

Het hoofdstuk ‘bestuurlijke ontwikkelingen’ sluit ik af met de instelling van de Raad van Toezicht afgelopen zomer. Een goed en waardevol besluit!

Tot het instellen van een Raad van Advies is het nog niet gekomen; we zijn nog niet uit het ‘hoe’.

Commercieel en financieel gaat het goed. Het seizoen 2014 – 2015 is met overtuigende zwarte cijfers afgesloten, waarmee de club weer beschikt over een positief Eigen Vermogen. En ook het seizoen 2015 – 2016 verloopt conform begroting. We hebben het Europese avontuur met een plusje af kunnen sluiten, en de komst van Drazen Bubnic en Tommy Mason-Griffin past binnen het spelersbudget.

Hoewel we in de begroting rekening hebben gehouden met een lagere recette, heeft de combinatie ‘livestream RTV Noord’‘live op Ziggo Sport’ en de daaraan gekoppelde aanvangstijd van ‘half 9’ geleid tot een min, en daarmee tot een uitdaging voor de 2e helft van het seizoen. Desalniettemin zullen we blijven investeren in de vermarkting van Donar en van de basketballsport, zowel regionaal als landelijk; de kost gaat wat dat betreft voor de baat! Wel hebben we er op aangedrongen om de aanvangstijd van de ‘Ziggo Sport-wedstrijden’ op acht uur te zetten, in plaats van half negen. En dat verzoek is gelukkig gehonoreerd.

Onder streep koersen we – uiteraard exclusief de Play Off – op de begrootte plus van €10K, en is het bestuur begonnen aan de begroting 2016 – 2017.           

Met de begroting is de brug geslagen naar het huidige seizoen. Een seizoen waarin we gestart zijn met een nieuw team en met een nieuwe coach, Erik Braal. En dat was best even wennen. Voor de coach, zoals we vorige week op Donar TV hebben kunnen zien, voor de spelers, en voor u. Het ging niet altijd even gemakkelijk, en af en toe ging het stroef. De wedstrijd om de Supercup kwam duidelijk te vroeg en werd ruim verloren van Den Bosch.

Deelname aan de FIBA Europe Cup was voor mij en voor velen van u een hoogtepunt. Ik heb genoten van de wedstrijden tegen Körmend, Lyon en Mons, en van de sfeer in Mons en in Lyon.

Maar meer dan dat ben ik er als voorzitter van Donar ontzettend trots op hoe we samen deelname aan Europees basketball mogelijk hebben gemaakt. Samen. Met een crowdfunding-actie. Binnen 3 weken hebben we samen het geld bij elkaar gebracht om Europees te kunnen spelen, waarna Bossers & Cnossen het laatste duwtje in de rug heeft gegeven. Een oprecht ‘dank jullie wel’ aan u allen: een betere motivatie aan onze yell #together kan ik niet bedenken.

In de competitie zijn 5 van de 12 gespeelde wedstrijden verloren, en staan we lager dan verwacht op een toch wel teleurstellende 4e plaats. En toch ben ik heel optimistisch! Ik ben er van overtuigd dat Bubnic en Mason-Griffin een boost zullen geven aan de verdere ontwikkeling van het team, en dat we in de 2e helft van het seizoen mooie dingen zullen gaan zien. Inzet, hard werken, teambasketball, en natuurlijk de nodige overwinningen en tenminste 1 prijs. Want ook volgend jaar willen we deelnemen aan Europees basketball.

Daarmee wordt de wedstrijd van vanmiddag gelijk een heel belangrijke. De winnaar van de wedstrijd tegen Amsterdam plaatst zich namelijk voor de kwartfinale van de NBB-beker, een dubbele confrontatie met koploper Landstede Zwolle. En die wedstrijden willen we graag spelen, met als doel om de 3e NBB-beker op rij binnen te halen!

Tommy Mason-Griffin speelt helaas nog niet mee vanmiddag; Tommy kan maandag of dinsdag zijn papieren ophalen bij de IND in Zwolle, en dat betekent dat u aanstaande donderdag terug moet komen om hem in actie te kunnen zien; ook dan spelen we tegen Amsterdam. De wedstrijd begint om 8 uur!   

Een groot deel van het huiswerk voor de komende maanden is daarmee helder. Het team moet Mason-Griffin gaan inpassen en zich door ontwikkelen, en natuurlijk winnen. De FEB moet de Europese successen van het Nederlands Team en de exposure voor de DBL gaan verzilveren, en zorgen dat de competitie de komende jaren uit tenminste 10 en op termijn uit 12 ploegen zal bestaan. En het bestuur van Donar moet zorgen voor een sluitende begroting waarin het spelersbudget op tenminste het huidige niveau gehandhaafd blijft, voor nieuwe afspraken met MartiniPlaza, voor een beter proces om de seizoenkaarten te verlengen, voor het meer en beter voor het voetlicht brengen van ons indrukwekkende clinic-programma en voor een verdere versterking van de samenwerking met het RTC, vooral op technisch vlak. En u moet natuurlijk gewoon blijven komen om het team te ondersteunen en te genieten van een avondje Donar, als het even kan samen met uw kinderen, uw andere familie, uw buren en uw collega’s…

Over onze yell #together nog 1 laatste opmerking. De laatste weken en maanden ben ik en zijn wij via mail en sociale media bestookt met allerlei, vaak anonieme vormen van kritiek, af en toe aangevuld met persoonlijke frustraties en uitingen die ik hier niet zal herhalen. Ik vind dat ontzettend jammer, en vooral een aantal van de persoonlijke uitingen vind ik absoluut niet kunnen. Onze yell #together staat namelijk niet alleen voor ’samen’, maar ook voor ‘respect voor elkaar’.

We willen als bestuur en medewerkers van Donar transparant en toegankelijk zijn, en staan open voor kritiek en goede ideeën. Echt alle input is welkom. Maar wel op een respectvolle wijze; laten we als Donar in deze roerige tijden het goede voorbeeld geven en met respect met elkaar omgaan. Want Donar is veel meer dan alleen basketball!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS