Nieuws

In the spotlight: Martin Kuizenga

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

Zo nu en dan laat Donar haar achterban kennismaken met iemand die betrokken is bij Donar. Deze keer is het de beurt aan speaker Martin Kuizenga.

Wie kent zijn stem niet hier in de hal? Al jaren klinkt zijn stem door Martiniplaza als de spelers van de tegenpartij op een rustige, zakelijke manier worden aangekondigd en als de spelers van Donar elk op een andere manier worden voorgesteld. Met zijn stem probeert Martin meteen aan het begin van de wedstrijd de sfeer erin te brengen door elke speler op een speciale manier aan te kondigen.

Maar wie zit er nu eigenlijk achter die stem? Martin is een Groninger, die al ongeveer 25 jaar actief is voor Donar. Vanuit Meerstad, waar hij net vader is geworden van een kleine meid, draagt hij al heel lang een warm hart toe aan Donar. In allerlei functies is hij actief geweest binnen de club. Dat moet allemaal in de vrije tijd, want overdag is hij druk bezig binnen het bedrijf Organ Assist, waar hij, zoals hij zelf zegt, knutselt aan de ontwikkeling van apparaten die gebruikt worden bij orgaantransplantaties. Daar heeft hij de ontwikkeling, van het begin van een klein onderneminkje tot een bedrijf dat de producten afzet over de gehele wereld, meegemaakt. Zelf is hij actief geweest op pleintjes en bij Celeritas en Scylla.

Als een jongen van een jaar of zestien, spelend op een pleintje, werd hij een keer gevraagd om mee te gaan naar Donar in de Evenementenhal. Ver voor de wedstrijd stond hij al op de trappen voor de Evenementenhal, om er maar zeker van te zijn, dat ze dat ene plekje konden krijgen. Meteen was hij verslaafd aan dit spelletje. Hij werd gevraagd met een aantal anderen om te kijken of er een supportersvereniging kon worden neergezet. Na de nodige inventarisaties en acties zag de supportersvereniging in het seizoen 97/98 het levenslicht. Met name de communicatie was een belangrijk item voor Martin. In die zelfde tijd nam ook het gebruik van internet een grote vlucht. Daarin is men toen ook meteen ingesprongen en tot op de dag van vandaag is dat medium nog steeds een erg belangrijk onderdeel van de communicatie binnen de club en naar buiten. Er werden busreizen georganiseerd naar uitwedstrijden, zodat supporters ook mee konden om de spelers in de uitwedstrijden te ondersteunen.

Terugkijkend op zijn actieve tijd bij Donar komt een groot aantal zaken naar voren, die in zijn geheugen staan gebeiteld. Het belangrijkste is echter dat het mooi is te zien dat de club vooruit is gegaan in al haar gradaties. Steeds is er de drive om het beste ervan te maken. Dat is het mooie aan een club als Donar. De lat wordt elk jaar hoog gelegd en het is aan de spelers, staf, medewerkers en supporters om dat hogere doel ook na te streven en te bereiken. Soms valt het wat tegen, maar de intentie is er in ieder geval om steeds door te ontwikkelen.

De laatste jaren is Martin (mede)verantwoordelijk geweest om de kampioenschapsboeken samen te stellen. Een hele klus, maar de voldoening is dan ook groot als er weer een pracht exemplaar ligt.

Terugkomend op zijn functie als speaker tijdens de wedstrijden, krijgen we het over de moeilijkheid om toch die neutrale omroeper te zijn. Als het in de wedstrijd loopt zoals zou moeten, is het niet zo moeilijk. Dan kan je over elke actie, of het nu van Donar of de tegenstander is, spontaan zijn. Als het voor Donar niet zo loopt, zoals in het afgelopen seizoen wel eens is voorgekomen, is het maar goed dat hij het schuifje ‘dicht’ kan zetten. Dan moet hij wel eens op zijn tong bijten om niet al te spontaan te zijn. Hij houdt er niet van om het publiek gekunsteld op te zwepen en als en soort floormanager de mensen aan te zetten tot ondersteuning. Zijn manier van presenteren moet daarvoor voldoende zijn.

Op de vraag op welke spelers of coaches hij met het meeste plezier terugkijkt, wordt het lastig. Uiteindelijk noemt hij Ton Boot en Jason Dourisseau als exponenten. Ton, omdat hij het kampioenschap weer naar Groningen haalde en Jason, omdat hij echt een monument is binnen de club.

De toekomst ziet hij rooskleurig in voor Donar. Al ziet hij ook wel, dat het allemaal erg breekbaar kan zijn. Hij spreekt de wens uit, dat we met elkaar ervoor kunnen zorgen, dat we bij elkaar blijven. Ook als het even wat minder gaat (afgelopen seizoen) is het belangrijk dat spelers, staf, club, vrijwilligers en supporters TOGETHER, schouder aan schouder, blijven staan.

Bert ten Oever

Dit stuk verscheen origineel in het programmaboekje van de wedstrijd Donar vs. Heroes Den Bosch op 05-10-2019.

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren