Nieuws

In the spotlight: Marte Koorenhof

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

Zo nu en dan laat Donar haar achterban kennismaken met iemand die betrokken is bij Donar. Deze keer is het de beurt aan Marte Koorenhof.

Vandaag is de lens gericht op de jurytafel bij de wedstrijden van Donar. Daar zitten altijd meerdere personen die druk zijn met allerlei zaken. Naast de wedstrijdcommissaris, de speaker en de scouts zit er een ploeg die verantwoordelijk is voor meerdere taken. Centraal staat nu Marte Koorenhof, degene die verantwoordelijk is voor het bijhouden van het scoreverloop. Vroeger gebeurde dat met een wedstrijdformulier, maar tegenwoordig wordt er een tablet (Nederlandse competitie) of een laptop (Europese competitie) gebruikt.

Al heel lang maakt Marte deel uit van de crew van de ‘tafel’. In 1979, toen ze verkering had met Henk Koorenhof, die toen deel uitmaakte van de bemensing achter de tafel bij Donar, bood ze aan om, toen er iemand afwezig was van de vaste crew, om de score bij te houden met nog een gewoon bord (“Dat kan ik ook wel”). Sinds die tijd is ze niet meer weg te denken achter de tafel. Met een onderbreking van twee jaar (toen Donar geen eredivisie speelde) neemt ze elke wedstrijd haar vaste plek in om als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan het welslagen van de wedstrijden van haar cluppie.

Eigenlijk zijn er vier functies die elke wedstrijd weer moeten worden ingevuld. Eentje is verantwoordelijk voor het bedienen van het scorebord (assistent-scorer), eentje houdt de tijd bij (timer), eentje is bezig om de 24-secondenklok te bedienen (24-secondenoperator) en de laatste is bezig om het wedstrijdverloop (scoreverloop) (scorer) bij te houden. Daarvoor zijn acht personen bereid en bevoegd die taken uit te voeren. Kon je vroeger nog gewoon zeggen: “Dat kan ik ook wel”, nu moet je, als je wat meer wil bereiken, cursussen volgen om alles te kunnen en mogen uitvoeren (FIBA). Acht vrijwilligers van de club kunnen in principe alle vier de taken uitoefenen. Dat gebeurt op een professionele wijze en men is in Nederland dermate tevreden over de ploeg van Donar, dat deze ook wordt ingezet bij de wedstrijden van het Nederlands team. Daarom komt Marte, samen met de hele ploeg, in heel veel sportarena’s in Nederland. Ze is trots op het feit, dat het systeem bij Donar wellicht het beste loopt van alle sporthallen. De apparatuur is zo professioneel, dat het een plezier is hiermee te werken. “Als we nog een nieuw scorebord krijgen, zal het helemaal perfect zijn”, geeft Marte aan.

Meestal verloopt het werk achter de tafel vlekkeloos, maar soms gebeurt er wel eens wat bijzonders. Zoals bijvoorbeeld in een Europacupwedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv in Bedum (ook toen moesten we soms uitwijken naar een andere hal). Marte was toen verantwoordelijk voor het bijhouden van de tijd. Normaal telt de klok af. (van 10 (20 vroeger) minuten naar 0) In dit geval had Marte in de pauze per ongeluk één knopje verkeerd omgezet. Na het begin van de tweede helft begon de klok vrolijk op te tellen. Het probleem was snel opgelost, maar als je zoiets overkomt in een belangrijke wedstrijd, wil je wel door de grond zakken. De toenmalige commissaris, Piet Leegwater, deed er gelukkig erg luchtig over.

Wat Marte vooral leuk vindt aan het werk bij Donar, is het feit dat je deel uitmaakt van de gehele ambiance tijdens de wedstrijden. Je zit er heel dicht op, je maakt deel uit van hetgeen waarom het eigenlijk gaat. Je krijgt ook heel veel mee van wat er allemaal gebeurt. Soms is er bij de tafel wat aan de hand, maar het publiek weet niet wat er precies staat te gebeuren. Bij de tafel weet je dat wel. Wat ook mooi is, is het feit dat je door spelers en coaches meer gewaardeerd wordt. Tegenwoordig is het zo, dat spelers en coaches de mensen aan de tafel persoonlijk begroeten bij het begin van de wedstrijd.

Marte doet het een en ander als vrijwilliger van de club. In haar dagelijks leven woont ze met haar man Henk in het dorpje Harkstede onder de rook van Groningen. Als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk in de stad Groningen is ze ook actief op werkdagen. In haar vrije tijd tennist ze bij de plaatselijke tennisclub De Woldmeppers (ook als secretaris) en is ze druk bezig in de tuin. In die tuin staan wat fruitbomen en tijdens de oogst van o.a. pruimen maakt ze zelf jam (tafeltje op de oprit) en pruimentaarten (erg lekker). De hele familie ademt basketbal. Henk is jaren scheidsrechter op het hoogste niveau geweest en dochter Kirsten maakt ook al een jaar of tien deel uit van de ‘tafelgroep’ bij Donar.

Al die jaren van trouwe dienst bij Donar heeft er in geresulteerd, dat Marte een paar jaar geleden is toegetreden tot een klein groepje van ‘leden van verdienste’. Het is te hopen, dat Donar nog jaren plezier kan en mag hebben van mensen als Marte.

Bert ten Oever

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren