Nieuws

In the spotlight: Drie studenten van Sportstudies

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

Elk seizoen is er een groepje studenten van Sportkunde van de Hanzehogeschool Groningen, die hun stage bij Donar lopen. Ze draaien dan mee op het ManagementBureau en maken kennis met allerlei zaken in relatie tot de organisatie van een topsportbedrijf. Naast de dagelijkse werkzaamheden hebben ze ook allemaal een extra opdracht om iets te onderzoeken binnen de organisatie (Donar) of daarvoor iets te ontwikkelen. Tijdens hun stage bij Donar worden ze vanuit de club begeleid door Hayo Bijl (dagelijkse werkzaamheden) en Bert ten Oever (verbinding tussen Donar en school).
Het afgelopen seizoen waren dat twee tweedejaars studenten en een student die voor zijn afstuderen zit (juli 2020). De twee tweedejaars zijn Bodeane (B) en Frank (F) en de vierdejaars is Joey (J). Zij stellen zich graag voor aan de hand van een negental vragen. Hieronder kunt u kennis maken met de drie studenten en hun werkzaamheden.

Wil je jezelf even voorstellen? Wie ben je, waar kom je vandaan, wat zijn je hobby’s, welke opleiding doe je, etc.
J. Ik ben Joey Court, 21 jaar en ik kom uit Drachten. Momenteel studeer ik af bij Donar voor de opleiding Sportkunde aan de Hanzehogeschool. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om met sport bezig te zijn. Momenteel doe ik aan fitness en hardlopen. Maar ook passief vind ik sport leuk. Ik kijk graag naar voetbal, basketbal en de Formule 1. Verder vind ik het leuk om met vrienden dingen te doen, zoals samen naar festivals, terrasjes en opstap te gaan.
B. Ik ben Bodeane Bronsema, 21 jaar, geboren en getogen in Appingedam. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar van de opleiding Sportkunde aan de Hanzehogeschool en dat is ook wat ik het meeste doe in mijn vrije tijd, bezig zijn met sport en het kijken ernaar. Los daarvan is entertainment een grote interesse van mij, dus sport entertainment is voor mij het beste wat er is. Ook kun je mij vaak vinden op het voetbalveld, om te spelen bij DVC- vrouwen 1 en training te geven aan een meidenteam.
F. Ik ben Frank Bröring en ik woon in Assen. Ik ben 20 jaar oud en mijn hobby’s zijn sporten en af en toe gamen. Ik doe de opleiding sportkunde aan de Hanzehogeschool Groningen.

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Donar stage te gaan lopen?
J. Sinds ik begonnen ben met de opleiding heb ik passie gekregen voor de topsport. Het leek mij dan ook heel leuk om stage te lopen bij een topsportorganisatie. Vooral omdat je werkt in een omgeving waar de sport en de prestaties van het team centraal staan. Dit leek mij een hele interessante ervaring om te kijken hoe de dingen daaromheen geregeld worden. Ik ben met Donar in aanraking gekomen tijdens mijn 1e jaar van de opleiding, toen wij op werkveldbezoek gingen. Hierna is dit blijven hangen, totdat het moment kwam om een afstudeerstage te zoeken en toen heb ik een sollicitatie gestuurd naar Donar.
B. Ik wilde graag bij Donar stagelopen, omdat het een perfecte combinatie is van sport en entertainment. Ook is Donar dé basketbalclub uit Groningen en wil ik mij ook binden bij deze cultuur. Toen ik mijn interesse toonde voor een stage bij Donar werd mij verteld dat ik dit zeker moest doen. Het is een werkplek waar je snel bij alles betrokken wordt, het voelt als een echt team en je ziet veel kanten van deze kant van sport. Je hebt goed contact met alle facetten van de club, dit van spelers tot bestuur.
F. Ik heb gekozen om bij Donar stage te lopen, omdat Donar de beste basketbalclub van Nederland is en ik er mooie kansen zag om mijzelf te ontwikkelen.

Welke binding heb/had je met basketbal en Donar en hoe is dat veranderd in het afgelopen jaar?
J. Ik had al een beetje een band met basketbal. Ik vond het altijd al een leuke sport om te doen en om te kijken op TV. Als ik de NBA op Ziggosport tegenkwam zapte ik nooit weg. Daarnaast heeft mijn trip naar San Francisco van vorig jaar dit nog meer veranderd. Ik ben toen naar een wedstrijd geweest van de Golden State Warriors en dit was echt een ongelofelijke ervaring. Ik heb nog nooit zo’n gevoel van spanning en sensatie gehad bij een sportwedstrijd als toen. Daarnaast heb ik tijdens mijn tijd bij Donar veel meer geleerd over de sport, de posities en de tactieken, wat voor mij de sport en de stage nog leuker maakte. Doordat je ook stage loopt bij Donar en veel met de club bezig bent, krijg je automatisch ook een binding met de club. Voordat ik het wist was ik een echte fan en probeerde ik ook zoveel mogelijk uitwedstrijden te volgen door middel van livestreams.
B. Ik ben zelf een groot fan van basketbal, met name de NBA, go Clippers! Ook ben ik (voordat ik er stage liep) al meerdere keren bij een wedstrijd van Donar geweest en de goede wedstrijdsfeer bij Donar vind je nergens anders in het Nederlandse basketbal. Tijdens deze stage is mijn support voor dit basketbalteam alleen maar groter geworden en weet ik, dat ik over 10 jaar nog steeds #Together in mijn brein heb.
F. Ik volgde Donar, voordat ik stage ging lopen al ongeveer anderhalf jaar. Door Donar ben ik basketbal leuk gaan vinden en dit is sinds ik hier stage aan het lopen ben alleen nog maar meer gegroeid. Daardoor heeft Donar ook een plekje in mijn hart gekregen.

Hoe ziet je werkdag bij Donar er in grote lijnen uit en wat zijn je werkzaamheden vooral geweest?
J. Een werkdag bij Donar is heel erg verschillend. Aan de ene kant heb ik mijn vaste taken, zoals het organiseren van de clinics, het bijhouden van de clinics en de infomail en het schrijven van mijn afstudeeronderzoek. Maar op een dag kunnen veel dingen gebeuren die dan net even belangrijker zijn en dit zorgt wel voor veel variatie.
B. Het stagelopen doe ik drie dagen in de week namelijk op de maandag, woensdag en donderdag, plus de wedstrijddagen natuurlijk. Veelal zijn dit administratieve- en wedstrijd ondersteunende taken. Ook is er natuurlijk een opdracht voor school die opgezet en uitgevoerd moet worden. In mijn geval is dat het breedtesportconvenant. Het breedtesportconvenant is een platform om de basketbalcultuur in de regio Noord-Nederland te versterken, gericht op de basketbalverenigingen. Denk hierbij aan kennissessies, masterclasses, activiteiten etc.
F. Naast de opdrachten die ik voor school moet maken op stage, heb ik mij bezig gehouden met het voorbereidende werk van de wedstrijden.

Wat heb je gedaan om de club te verbeteren naar de toekomst. Wat was je opdracht en wat was de uitkomst. Probeer dat in een paar zinnen te verwoorden.
J. Ik heb mij dit jaar bezig gehouden met fan engagement. Daar hoorde het fan onderzoek van dit seizoen ook bij. Mijn taak was om de fan beleving bij Donar te onderzoeken en met ontwerpen te komen hoe dit verbeterd kan worden.
F. De opdracht die ik samen met Bodeane vanuit Donar heb gekregen is het onderzoeken van een breedtesportconvenant. Dit is een samenwerking tussen Donar en de basketbalverenigingen. Daarover adviseren wij richting het bestuur.

Wat vind je kenmerkend voor de sfeer op het managementbureau specifiek en binnen de club in het algemeen?
J. Omdat het een kleine organisatie is voelt de sfeer gelijk goed en je leert de mensen om je heen ook snel kennen. Ik denk dat de cultuur binnen Donar wel te beschrijven is als een familiecultuur.
Op een gegeven moment ken je elkaar en is het gewoon heel gezellig.
F. Het samen doen, samen lachen en samen ervoor zorgen dat alles goed gaat.

In hoeverre kunnen we je in de toekomst verwelkomen tijdens een ‘avondje Donar’?
J. Ik moet zeggen, dat ik in het afgelopen seizoen wel echt fan ben geworden en dat ik zeker nog wel van plan ben om terug te komen om een wedstrijd van Donar te zien.
F. Ik zie mijzelf zeker nog aardig wat wedstrijden van Donar bezoeken.
B. Misschien tot een keer in het MartiniPlaza!

Wat zou je aan toekomstige studenten willen meegeven richting de komende jaren?
J. Ga snel met mensen in gesprek binnen de organisatie, want daar leer je veel van en zo kom je er gelijk achter hoe alles werkt binnen de Donar organisatie en daar heb je later profijt van.
B. Voor de toekomstige studenten die bij Donar komen stagelopen wil ik het volgende meegeven: geniet ervan, wees deel van de groep en zoek de elementen waar je van kunt leren en waar je interesses liggen om jouw stage zo goed mogelijk aan te kunnen sluiten en een mooi resultaat voor zowel jou als Donar te krijgen.
F. Kom zeker bij Donar stagelopen! Het is een mooie leerplek en een grote club waar veel kansen liggen.

Bert ten Oever

 

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren