Nieuws

Geslaagde Nieuwjaarsreceptie, lees hier de speeches terug

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

Traditiegetrouw werd voorafgaand aan de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe jaar de nieuwjaarsreceptie gehouden. De nieuwjaarsreceptie steevast een moment voor bubbels en oliebollen, maar ook een moment om terug te kijken op het afgelopen succesjaar 2018 en vooral een moment om vooruit te kijken op wat het jaar 2019 ons kan brengen. Tijdens de goed bezochte nieuwjaarsreceptie in de Topsport Lounge van MartiniPlaza namen voorzitter Jannes Stokroos en SV Donar voorzitter Bas Kammenga het woord. Lees de speeches hieronder terug.

Speech voorzitter Jannes Stokroos

Goedenavond fans en vrienden van Donar,

De titel van de Nieuwjaarsspeech is: Kwaliteit in plaats van Kwantiteit !!

Wat hebben we een geweldig 2018 achter de rug. Een jaar waarin kwaliteit en kwantiteit ervoor zorgden dat veel oude clubrecords werden verbroken. Een unieke prestatie waar u getuige van bent geweest en waar u samen met het team #together voor heeft gezorgd. Maar een oude wet in de sport is: het is moeilijker aan de top te blijven, dan aan de top te komen. Dit seizoen kent qua feitelijkheden eenzelfde of soms nog betere prestatie dan het vorige seizoen, we wonnen namelijk de Supercup en behaalden weer de tweede ronde van de FIBA Europe Cup, maar we zien dat het met veel meer “ups and downs” gaat.

Vorig jaar noemde collega-bestuurslid Gert-Jan Swaving al in de Nieuwjaars speech dat de FIBA-regels de norm moeten zijn voor Donar en de andere teams in de Dutch Basketbal League. Hiervoor kregen we destijds de handen niet op elkaar. Maar zie, in de laatste DBL-vergadering in december is besloten dat we in een aantal stappen hiernaartoe gaan en dat de vergunningsvoorwaarden hierop zullen worden aangepast. FIBA wordt in de DBL steeds meer de norm, wat onder andere betekent dat er meer gekeken gaat worden naar kwaliteit dan naar kwantiteit van de in de DBL spelende teams. Ook New Heroes Den Bosch en ZZ Leiden merken dat spelen in Europa maakt dat op alle vlakken binnen hun organisatie de kwaliteit omhooggaat. Simpelweg omdat het moet. Tevens zien ze dat wedstrijden op Europees niveau meer aanspreken bij het publiek dan tegen veel teams in de DBL. Het is aan de andere teams de uitdaging om aan te haken, of anders af te vallen. En als dit niet gaat lukken de komende twee jaar dan is een BENELeague wellicht een goede oplossing. Verkennende gesprekken zijn en worden hierover gevoerd door de bestuurders.

Ook bij Donar moeten we verder denken en werken aan het verbeteren van de kwaliteit, voor het team en voor u. De ambitie is om in 2019 een positief besluit te krijgen van het College en de Raad van de gemeente Groningen voor de bouw van een nieuwe trainingshal in MartiniPlaza, om hiermee ruimte te bieden aan zowel de basketbaltop- als -breedtesport. Verder zullen we proberen om de nieuwe gemeenteraad ervan te overtuigen dat met een beter beschikbare en verbouwde Middenhal in MartiniPlaza de kwaliteit en kwantiteit van onze sport fors omhooggaat, wat in lijn is met de ambitie van de stad Groningen op het gebied van topsport. Topsport als uithangbord van de Stad, als aanjager van breedtesport, als onderdeel van het aanbod dat de Stad haar inwoners en bedrijven te bieden heeft in deze City of Talent. Als dat de gemeentelijke ambities zijn hoor je het ook te faciliteren.

Ondertussen zijn we ook op andere fronten actief. We proberen met nieuwe verdienmodellen, zoals Donar Energie, een win-win te creëren voor u en voor de club. Daarnaast zal aanstaande zaterdag, voorafgaand aan de wedstrijd tegen BAL, de opening van onze Fanshop plaatsvinden. Wij zien dat als een geweldige kwaliteitsstap, waarbij wij de eerste basketbalclub zijn in Nederland – en veel van onze tegenstanders in Europa hebben dat ook niet – die voor de supporters een eigen professionele shop opent met een breed aanbod van club-artikelen.

Vanavond de topwedstrijd tegen het Italiaanse Varese. We zullen alle kwaliteiten uit de kast moeten halen om een goed resultaat te behalen en rekenen op het kwantitatief dat u als “zesde man” kunt bieden aan het team.

Wij als bestuur wensen u een gezond en sportief 2019 toe waar we kwalitatief hoogwaardige wedstrijden mogen gaan aanschouwen met aan het eind van het seizoen kwantitatief alle drie de prijzen. Proost!

 

 

Speech SV Donar voorzitter Bas Kammenga

Beste Donar-supporters,
Wat hebben we wederom een topjaar achter de rug!
We bereikten de knock-outfase van de FIBA Europe Cup en daarna wonnen we de bekerfinale van Leiden. Vervolgens die enorme heksenketel tegen Venetië en later de overmacht tegen Rotterdam en Leiden in de play-offs. Het eigenlijk veel te drukke speelschema leverde behalve uitstel van de play-offs af en toe een zeldzame thuisnederlaag op in de competitie, zoals tegen Den Bosch en Leiden. Maar aan de eindstreep werden de prijzen gepakt. Na de zomerperiode werd helaas niet dat felbegeerde ticket voor de Champions League gepakt, maar dit jaar wel de Supercup teruggehaald naar MartiniPlaza. In de reguliere competitie is de weerstand aardig toegenomen en lijken er in deze fase vier serieuze kandidaten voor twee plekken in de play-off-finales. Let op: want in april keren de kwartfinales terug van weggeweest en de halve finales zijn dit seizoen weer best-of-five.

Vele records werden er gebroken. Met in thuisduels dertig zeges en vijf nederlagen en in totaal bijna 124.000 toeschouwers. Maar liefst zeven keer een uitverkochte hal en de 2.890 in Leek als laagste (!) aantal, is de lat enorm hoog gelegd. Het zal vooral een hele puzzel worden om dit soort aantallen onder de huidige omstandigheden te kunnen overtreffen in 2019 of in de verdere toekomst. Op het succes van de Europese (thuis)wedstrijden en de bijna magische entourage, kunnen we heel erg trots zijn. Vanuit de SV spelen onze trommelaars daarin een cruciale rol. Ook is het Europese podium al jarenlang een speerpunt in ons overleg met het bestuur van de club. Stap voor stap hebben we samen de weg omhoog ingezet. Bijna zonder uitzondering wordt de sfeer in MartiniPlaza als uniek benoemd door coaches en spelers van Europese tegenstanders. Dat ligt niet in de laatste plaats aan het belang dat de huidige coaches, spelers en het clubbestuur hechten aan Europa. Hopelijk wordt deze blijk van visie op niet al te lange termijn beloond met deelname aan de Champions League.

Als Supportersvereniging hebben we uiteraard weer mooie extra zaken kunnen organiseren. Zo hebben buiten de wedstrijden om weer diverse activiteiten plaatsgevonden, waaronder uiteraard onze traditionele barbecue. Daarnaast zijn er naar elk van de vier uitwedstrijden in de play-offs supportersbussen gereden. We hebben een bezoekje gebracht aan de Europese uitwedstrijd in Mons. Ook hebben we onze vaste overlegmomenten met het bestuur van de club gehad en een prettige samenwerking met het managementbureau.

Afgelopen november hebben we op onze eigen Algemene Leden Vergadering al de wens uitgesproken over duidelijkheid omtrent diverse thema’s die spelen binnen de Dutch Basketball League. Daarbij valt te denken aan gemaakte afspraken omtrent muziek tijdens de wedstrijden, de status van staanplaatsen in de hal, regelingen omtrent bezoekers van de uitploeg en het gebruik van bijvoorbeeld trommels, toeters, confetti en stroboscopen. Dit vooral omdat veel clubs dit niet of niet helder hebben omschreven in hun eigen huisregels en ook om eenduidige regelgeving in de gehele Dutch Basketball League na te streven. Wij hebben hiervoor de collega-supportersclubs benaderd en zullen binnenkort met meer nieuws naar buiten komen.

Tot slot een bruggetje naar de volgende spreker, Jannes Stokroos. In eendrachtige samenwerking hebben Donar en SV Donar de handen ineengeslagen voor het realiseren van een echte fysieke fanshop in MartiniPlaza. Exclusief voor de momenteel ruim 300 leden van onze vereniging hebben we een leuke introductie-actie in petto. Nog geen lid? Ga snel naar svdonar.nl
Ik dank jullie voor de aandacht!

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren