Nieuws 11 december 2016

Is het de P van Paniek? Van Potentie? Van Potjandorie…

Het is niet de minste groep, die Groep P van de FIBA Europe Cup. Drie uitermate sterke tegenstanders staan Donar op te wachten voor een volgend “bosje” internationale ontmoetingen. In deze fase van de EC mag je niet verwachten dat onze opponenten nog niet weten wie of wat Donar is. Dit zijn teams met veel, heel veel ervaring en die zullen zonder twijfel de Groningse ploeg uitstekend hebben bestudeerd. Maar onze en uw favorieten zijn misschien nóg wel beter voorbereid, dankzij de inspanningen van Erik Braal, Anjo Mekel en Meindert van Veen, die elke ploeg van A tot Z ontleden en in hapklare brokken aan de spelers zullen voorschotelen.

We ‘tippen off’ tegen het Siberische BC Enisey uit Krasnojarsk. Over deze stad later meer. Laten we nu volstaan met de melding dat dé grote sterspeler Frank Elegar heet. Elegar is uitgeroepen tot de beste speler van het regular season van de Europe Cup met een gemiddelde effectiviteitsscore van 27.8 en dat is een ongelooflijk getal, vooral te danken aan zijn fantastische reboundcapaciteiten. Elegar startte zijn internationale loopbaan bij Eisbären Bremerhaven en begon pas op veel latere leeftijd op te vallen, spelende voor Kalev in Estland. De van de US Virgin Islands afkomstige center is op dit moment geblesseerd. Zijn teamgenoten waren echter prima in staat om Kalev te verslaan in de VTB, waarin Baltische en (Wit-)Russische teams in spelen. Enisey staat op dit moment in de middenmoot van deze competitie en moet dus op papier aanzienlijk hoger worden ingeschat dan Donar. De aanwezigheid van Elegar, de vorm van de dag en de mentale toestand van beide teams zullen doorslaggevend zijn wanneer Donar tegen de Russen aantreedt.

Pas in 2017 zien we Benfica op het parket in MartiniPlaza verschijnen. De Portugezen spelen met een basisvijf die grotendeels nieuw is en in elk geval één gezicht heeft dat we kennen: Derek Raivio is de shooting guard die Donar het leven zuur maakte in de EC drie jaar geleden. Raivio gooide er destijds voor Aalstar 29 in en daar weten Arvin Slagter en Jason Dourisseau nog alles van. Benfica, de beste nummer drie van de eerste ronde EC was niet altijd even consistent, maar staat wel gedeeld aan kop van de Portugese hoogste klasse. Coach Lisboa (what’s in a name) heeft de beschikking over een uitgebalanceerd team, dat in deze groep eerste, maar ook laatste zou kunnen worden.

Ook de derde opponent van Donar moet zijn favorietenrol nog zien waar te maken. Lukoil Akademik is een hele grote naam in het Europees basketbal en de enige groepswinnaar van het regular season in Groep P. Floorleader van Lukoil is de ons ook nog wel bekende Danny Gibson, ex-ZZ Leiden. De MVP van de Eredivisie van 2010 vertoont met veel succes zijn kunsten in Sofia en heeft daar een grote inbreng, zowel scorend als qua assists. Ook bij de Bulgaarse ploeg hebben veel spelerswisselingen plaatsgevonden. Tot nu toe heeft dat het gewenste resultaat opgeleverd, met een mooie eerste plaats in de competitie en (nog) beter spel dan vorig jaar, toen de ploeg in Bulgarije vrijwel onverslaanbaar was. Lukoil is tevens het team met de minste Amerikaanse inbreng van de teams in deze groep en het grootste aandeel “eigen” spelers.

Het zal voor Donar erg moeilijk worden om deze teams te verslaan. Aan de andere kant: dat dachten we ook over ronde 1 en zie: we zijn gewoon een team dat Europees meetelt. Alleen al dát gegeven is zó uniek dat elke prestatie daar bovenop als bonus mag worden beschouwd.

Daarom zou het voor het team én voor uzelf goed zijn om naar MartiniPlaza te komen en u te laten zien en horen. Er zijn nog passe-partouts beschikbaar, maar losse tickets kopen kan natuurlijk ook!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS