Nieuws 12 april 2017

Op de avond Inside Donar konden fans een kijkje achter de Donar-schermen krijgen en daarnaast worden geïnformeerd over de arbitrage in de DBL. Vele tientallen maakten van die gelegenheid gebruik en zo werd het niet alleen een informatief, maar ook heel gezellig en leuk avondje.

De tip-off was voor voorzitter Jannes Stokroos die benadrukte dat hij niet op de voorgrond treedt omdat hij vindt dat alle medewerkers even belangrijk zijn.

Jannes’ credo is ‘rust, stabiliteit en succes’. Rust in het team maar ook daarbuiten. Hij noemt als voorbeeld de Fiba Europe Cup die met nul boete is afgewerkt. Daarvoor heeft hij veel complimenten uitgedeeld en het viel hem op dat men dat niet gewend was.

Financieel en organisatorisch wordt er gestreefd naar stabiliteit. Dat uit zich in het jaarlijks zetten van kleine stapjes, zowel op het veld als bij het versterken van de organisatie. De begroting voor dit jaar van 1,3 miljoen is nu al gehaald. Een factor daarvoor was het toeschouwersgemiddelde, dat begroot was op 3200, maar nu voor de start van de play-offs al op 3400 zit.

Het succes van Donar is overduidelijk: alles wat mogelijk was is tot nu toe gewonnen.

Na de inleiding was het tijd voor het Forum. Zeer verschillende vragen werden op de aanwezigen afgevuurd.

Bijvoorbeeld: Wat moet een bedrijf meenemen om hoofdsponsor te worden? Jannes meldde dat dan toch wel aan een bedrag van 2 ton moet worden gedacht en dat is voor basketbalverhoudingen veel geld. Hierbij is een verdienmodel voor beide partijen belangrijk, want de tijd dat suikeroompjes met een zak geld langs komen ligt achter ons.

Jannes Stokroos vertelde iets over de beoogde verbouwing van MartiniPlaza. De ambitie is om in de grote hal een sporthal te bouwen voor max 6000 personen, plus een aparte trainingshal.

De eerste schetsen worden op dit moment gemaakt en de hoop is dat de gemeenteraad dit jaar nog groen licht kan geven.

Vragen over de arbitrage waren er ook. Zo wilde een fan weten of Antio Sinterniklaas zich aangesproken voelt door spreekkoren vanaf de tribunes. Hij vindt dat geen probleem. Bovendien helpt hier zijn ervaring op Europees niveau, want de benadering van scheidsrechters is in sommige landen heel anders en dan vind je het Nederlandse publiek heel beschaafd en vriendelijk.

Een van de aanwezigen vond dat het rustiger rond de scheidsrechters is de laatste tijd. Antio meent dat er niet veel is veranderd. Hoogstens wordt er iets minder voor details gefloten.

Antio was ongewild de aangever voor Erik Braal toen hij op een vraag antwoordde dat de basketbalregels in Europa gelijk waren aan die in Nederland. Erik brak in met een verbaasd “Oh?” tot hilariteit van alle aanwezigen.

De klapper van de avond was voor Arvin Slagter met zijn mededeling dat hij voor twee jaar had bijgetekend, evenals Drago Pašalic. De zaal reageerde enthousiast.

Arvin werd gevraagd of hij andere competities ook volgt. Dat blijkt inderdaad het geval. Vooral de Euroleague heeft zijn warme belangstelling. Hij kijkt dan vooral wat spelers precies goed maakt: wat doen ze, wat niet en hoe lossen ze spelsituaties op.

De wedstrijddag van Arvin ziet er in grote lijnen als volgt uit: half tien is er een redelijk individuele training. Hij is zelf meestal maar net op tijd… De een doet vooral schottraining, een ander doet oefeningen, etc. Dan eten, sommige spelers zijn bijgelovig en eten altijd hetzelfde. Hij zorgt zelf gewoon voor voldoende koolhydraten. Daarna is het rusten en iets voor zessen aanwezig zijn voor de wedstrijd. Arvin heeft geen bijgeloof, wel wat rituelen bij het inspelen.

Erik Braal haakte erop in door te melden dat hij slechts één bijgeloof heeft en dat is geheim.. (high fives in de kleedkamer móeten met de rechterhand worden uitgevoerd, best lastig voor Tjoe). Over kleedkamer gesproken: dat is heilige grond voor het team. Daar moet alles gezegd kunnen worden en dus is dat voor iedereen een no-go area.

Volgens Erik moeten we de DBL geleidelijk uitbreiden omdat we in Nederland domweg de spelers niet hebben voor vier extra clubs in één keer. De bestaande clubs kunnen de nieuwe clubs helpen, bijvoorbeeld door ze organisatorisch te ondersteunen en ze voor fouten te behoeden. Hij vindt dat het al beter gaat, omdat alle clubs al serieuzer bezig zijn. Alleen Aris moet nu nog aanhaken.

Op de vraag hoe je de jonkies gemotiveerd houdt antwoordt Erik dat dit meer een issue is voor Bas Veenstra en Stefan Mladenovic. De jonkies zijn sowieso gemotiveerd, maar Bas en Stefan hebben bepaalde verwachtingen die niet altijd waargemaakt kunnen worden. Daarom heeft hij de line-up wat geshuffeld en tot nu toe gaat dat goed.

Erik denkt dat de spelers geen invloed hebben op de teamsamenstelling maar wel op de teamformatie: hoe ga je als speler met teamzaken om. De vraag of spelers een rol hebben om spelers te behouden of aan te trekken, beantwoordde Erik met de cryptische opmerking: ook in een goed team kan verandering goed zijn.

 

Na de pauze was het tijd voor een flitsende en humoristische presentatie van coach Erik Braal, waarin hij liet zien hoe hij schotkeuzes analyseert met behulp van een erg handig computerprogramma, dat hem als coach veel werk uit handen neemt. Aan de hand van praktijksituaties legde hij uit hoe hij probeert Donar in de juiste schotposities te krijgen terwijl je aan de andere kant de tegenstander juist uit z’n comfort zone probeert te halen.

Het slotstuk was voor Antio Sinterniklaas, die na de nodige oefening en discussie de quiz leidde waarin de deelnemers moesten oordelen over spelsituaties. Met gekleurde kaartjes konden de aanwezigen kiezen uit overtreding of geen overtreding van de regels. Het bleek weer erg moeilijk te zijn om tot een oordeel te komen, zelfs na vele herhalingen. Een scheidsrechter heeft de herhaling natuurlijk niet tot z’n beschikking dus dat maakt het des te lastiger om goede beslissingen te nemen.

Secretaris Gert-Jan Swaving mocht zich als winnaar hullen in een mooi wedstrijdshirt met handtekeningen.

De buitengewoon geslaagde avond werd besloten met bloemen en wijn voor de bijdragers. Op naar een volgende keer, want een avond als deze vonden de aanwezigen zeker voor herhaling vatbaar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS