Nieuws 30 januari 2017

Morgenavond kunt u gaan kijken naar de eerste kwartfinalewedstrijd om de NBB-Beker tussen Donar en Leiden. U leest het goed, EERSTE kwartfinalewedstrijd.

          

Het gaat om een bekerwedstrijd vanavond en in deze fase van het bekertoernooi wordt door middel van twee te spelen games bepaald wie zich uiteindelijk halve finalist mag noemen. De return van deze tweestrijd vindt aanstaande donderdagavond plaats in de Vijf Meihal in Leiden.

Historie ZZ Leiden:

In 1958 werd basketbalclub Bona Stars opgericht in Leiden. Het duurde tot 1967 voordat er eredivisie zou worden gespeeld in de Sleutelstad. De club heette inmiddels BS Leiden en werd eind jaren ’70 een grote club door toedoen van sponsoring van bedrijven als Mercasol en Parker. In 1978 werd de eerste landstitel gewonnen. Tot 1986 speelde de club in de eredivisie maar nadat sponsor Elmex ermee stopte was het over met basketbal op het hoogste niveau in Leiden. In 2006 was het na twintig jaar weer zover: Leiden had weer een eredivisieteam. De nieuwe hoofdsponsor werd Zorg&Zekerheid en er zou weer in de Vijf Meihal worden gespeeld. In 2011 werd Leiden landskampioen (weet u nog, die beruchte finale met drie verlengingen tegen Donar?) en dat kunststukje herhaalde zich in 2013. Tegenwoordig is Leiden een stabiele topclub in de DBL en doet het ieder seizoen mee om de prijzen. Vele grote namen hebben het Leidse shirt al mogen dragen. Denk maar eens aan Toon van Helfteren, Danny Gibson, Seamus Boxley, Ross Bekkering, Worthy de Jong en Arvin Slagter. 

Thuisbasis:

Vroeger speelde Leiden in de oude Groenoord-hallen waar het nog altijd het nationale bezoekersrecord tijdens een basketbalwedstrijd heeft staan (11.000 toeschouwers in april 1979 tegen Den Bosch). Tegenwoordig speelt het nog steeds in een oude, charismatische hal. De Vijf Meihal. Midden in een woonwijk gelegen. Tijdens wedstrijden kan de Vijf Meihal omslaan in een ware heksenketel. Het Nederlands team speelt er zijn thuiswedstrijden en sinds een aantal jaren is de Vijf Meihal ook de vaste locatie van het All Star Weekend. De hal doet dienst sinds 1968 en sinds 2006 speelt ZZ Leiden er haar wedstrijden. De hal biedt plaats aan ruim 2.000 toeschouwers.

Trainer:

Sinds dit seizoen staat de Belgische topcoach Paul Vervaeck aan het Leidse roer. De 60-jarige Vervaeck is al sinds 1990 hoofdcoach van verschillende Belgische teams, maakte tussen 2004 en 2005 een kort uitstapje naar Den Helder en stond tot aan dit seizoen langs de lijn bij de Belgische topclub Antwerp Giants. Paul Vervaeck was van 2007 tot en met 2016 bondscoach van België U20. De Belgische coach geeft geregeld minuten aan spelers uit het DTL-team van Leiden. Zo debuteerden dit seizoen al Rens Butter, Calvin Poulina, Leratho Biekman, Okke Hoonhout en Marijn Ververs in de eredivisie. Vervaeck is niet de eerste Belgische trainer in Leiden, zijn voorganger was landgenoot Eddy Casteels. 

Huidige vorm:

ZZ Leiden is het kalenderjaar 2017 matig begonnen met nederlagen tegen Zwolle en Donar. Met name de nederlaag hier in Martiniplaza was een flinke klap in het gezicht van de Leidenaren. Donar walste met 101-77 over de Leidse ploeg heen. Gelukkig voor Leiden behaalden zij in hun laatste game (Aris-uit, 70-97) wel een ruime overwinning. ZZ Leiden staat op derde plaats in de competitie.

Donar-connectie:

In de huidige selectie van ZZ Leiden komen we een paar bekende gezichten tegen in de persoon van Rogier Jansen, Thomas Koenis en Jessey Voorn. Guard en enfant terrible Jansen kwam het vaakst uit voor Donar. In drie verschillende periodes liet hij hier zijn kunsten zien. Hij begon in Groningen als 18-jarige rookie en werd in 2004 landskampioen onder coach Ton Boot. In 2007 keerde hij weer terug om vervolgens in 2009 de Groningse deur weer dicht te doen. Jansen bleef Donar echter missen en keerde in het seizoen 2012/13 voor een derde maal terug. Inmiddels is Rogier 32 en speelt hij alweer drie jaar in Leiden. Zijn befaamde driepunters blijven zijn handelsmerk. Wie de ballen eveneens van ver door de ring kan mikken is de behendige Jessey Voorn. Het van oorsprong Amsterdamse talent kan inmiddels buigen op een hoop basketbalervaring na periodes in Amsterdam, Groningen, Gran Canaria, Zwolle en nu Leiden. De altijd vriendelijke Voorn is enorm snel, balvaardig en heeft een mooie schottechniek. Jessey werd in 2014 kampioen met Donar. Tot slot Thomas Koenis. Een vriendelijke reus (2.10m) die nog altijd op waardering in Groningen kan rekenen. Thomas speelde vier jaar bij Donar (2011-2015) en stond ook in 2014 op de Grote Markt als landskampioen met Donar. Koenis speelt als center en heeft als troef zijn éénhands hookshot.

Man to Watch:

Nog niet heel lang geleden, het was medio november, werd Jonathan Michael Lee door ZZ Leiden gecontracteerd. Door een ernstige blessure van Cashmere Wright moest er een nieuwe pointguard aangetrokken worden. Dat werd Lee, een 26-jarige guard die zijn basketbalcarrière begon in de Amerikaanse NCAA bij Northeastern en die vanaf 2013 zijn geld verdient in Europa. Hij begon in Oostenrijk bij Allianz Swans Gmunden, trok vervolgens naar BC Siauliai in Litouwen en gooide vorig seizoen de bal door het netje in Griekenland bij SEFA Arkadikos. Nu is ZZ Leiden het (tussen)station van deze man. En hij doet het vooralsnog goed in de Sleutelstad. Gemiddeld scoort hij in 32 minuten 13 punten, 5 rebounds en 6 assists per game. Hij schiet zijn drietjes tegen een percentage van 44 procent. Ook op de vrijeworplijn toont hij zich een betrouwbaar schutter. 28 van zijn 31 pogingen gingen tot nu toe raak. In Leiden zal Cashmere Wright gemist worden, we weten dat hij een groot talent heeft, maar Jonathan Michael Lee lijkt voorlopig een waardig vervanger. 

P.S: Houdt u van mooie blockshots en atletisch vermogen, let dan vanavond even op Daviyon Draper. Ook een man om in de gaten te houden. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS