Nieuws

De finale: Keravnos

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

Na de verpletterende winst op Dnipro wacht de volgende tegenstander, namelijk de winnaar van de wedstrijd tussen Keravnos en Iraklis Thessaloniki.

De strijd tussen deze beide ploegen ging steeds behoorlijk gelijk op. Eindstand na vier kwarten 86-86. Er was dus een verlenging nodig. Ook in de verlenging bleef het close en de eindstand is uiteindelijk 96-94 voor Keravnos. Daarbij plaats Keravnos zich, net als Donar, voor de finalewedstrijd die donderdag 24 september 2020 wordt gespeeld.

Keravnos.

De volledige naam van de club is Keravnos Strovolou en het is één van de oudste sportverenigingen van Cyprus (opgericht in 1926). De basis van de club ligt in de wijk Strovolos in de plaats Nicosia.

Keravnos speelt in de Cypriotische OPAP Basket League. De thuiswedstrijden worden gespeeld in de Costas Papaellinas Arena in Nicosia, Cyprus, de capaciteit van de hal is 2000 toeschouwers.

Sinds 1987 ligt de focus van de club vooral op het basketbal. Keravnos heeft een basketbalacademie, die wordt beschouwd als de meest dynamische en professionele van het eiland Cyprus. De academie heeft momenteel meer dan 300 leden en samen met tennis en voetbal heeft de academie ruim 750 leden.

De naam Keravnos is Grieks voor Donder, wat dat betreft is er een mooie link met Donar. Donar is immers de Germaanse God van de donder.

Keravnos heeft een lange geschiedenis en er staan vele prijzen in de prijzenkast. Zo was Keravnos o.a. winnaar in de Cypriotische Basketbal Divisie A in seizoen 2016-2017 en 2018-2019, behaalde in totaal 7 titels en was 11 keer runner up.

Tussen 1995 en 2013 speelde Keravnos 18 opeenvolgende jaren in Europese competities. In het seizoen 1997-1998 stunten ze door tegen Zalgiris Kaunas met 61-57 in Nicosia te winnen. Voor de jonge lezers: destijds was Zalgiris Kaunas één van de beste ploegen van Europa. Maar ook in latere seizoenen werden sterke teams verslagen, zoals bijvoorbeeld Rode Ster Belgrado en het Paris Basket van Tony Parker.

Donar heeft mooie herinneringen aan de thuiswedstrijd tegen Keravnos in de Fiba Europe Cup op woensdag 10 januari 2018. Er werd met maar liefst 109-69 gewonnen, in een wedstrijd waar 22 rake driepunters werden geschoten, waarvan Thomas Koenis 7 driepunters voor zijn rekening nam.

Of het donderdagavond weer zo’n spektakel wordt is natuurlijk afwachten, van het team dat destijds wist te winnen, staat alleen Thomas Koenis in het veld. Ook bij Keravnos staat er inmiddels een ander team.

Spelers om op te letten:

Anthony King. Deze in Amerika geboren center/forward is genaturaliseerd tot Cyprioot en speelde voor het nationale team in de Eurobasket 2017 kwalificatie, waar hij de beste rebounder en shotblocker van het Cypriotische team was. In zijn collegetijd in 2004 heeft hij in een wedstrijd in de NCAA+ divisie een totaal van 13 shotblocks op zijn naam gezet.

Ahmaad Rorie: Deze jonge Amerikaan speelde high school basketbal bij zowel Clover Park en Lincoln High School. Na een jaar Oregon en drie jaar in Montana, probeerde hij via de NBA-draft van 2019 in de NBA te komen. Hij werd echter niet geselecteerd en sloot een contract bij Keravnos voor zijn eerste profjaar in Europa.  Hij had in dit door corona ingekorte seizoen gemiddelden van 13.6 punten, 5 rebounds en 3.8 assists per wedstrijd.

In de wedstrijd tegen Iraklis was Ahmaad Rorie de speler met het hoogste efficiëntie-cijfer van +26. Hij maakte 15 punten, 6 rebounds, 8 assists en 3 steals.

Gaan de extra minuten speeltijd die Keravnos nodig had om Iraklis te verslaan in het voordeel van Donar werken? Keravnos zal zeker gewaarschuwd zijn naar aanleiding van de wedstrijd tussen Donar en Dnipro. Ze zullen scherper aan de wedstrijd moeten beginnen, dan Dnipro deed.

Wint Donar van Keravnos, dan plaatst het zich voor het eerst in de geschiedenis voor de poulefase van de Basketbal Champions League. Bij verlies gaat Donar verder in de Fiba Europe Cup.

De wedstrijd wordt weer live uitgezonden door RTV Noord!

Erica Middel

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren