Nieuws 27 november 2019

Erop of eronder, alles of niets, do or die: de afgelopen weken kwamen deze cliché sporttermen weer veelvuldig voorbij. Ik gebruik ze liever niet, maar vanavond kan ook ik niet om een soortgelijke term heen. Wat dacht u van: ‘de dood of de gladiolen’? Donar speelt haar laatste groepswedstrijd van de eerste ronde en de kaarten zijn geschud, alleen liggen ze nog niet op tafel. U bent ongetwijfeld gezond gespannen voor deze kraker, want vanavond telt maar één ding: WINNEN! Nu telt het winnen van wedstrijden altijd zwaar, maar vandaag is het een must voor uw favorieten. Wat de spanning nog meer omhoogtilt is de onvoorspelbaarheid van onze tegenstander. Je kunt in principe geen zinnig woord zeggen van hoe van Charleroise vlag er vandaag bijhangt. Vegen ze Donar van de vloer (natuurlijk niet!)? Lopen wij over hen heen (let’s hope!)? Of wordt het zo’n bloedstollende, slecht voor je Donarhart zijnde nek-aan-nekrace (met happy ending!)? Coach Braal zei het tegen de camera’s van RTV Noord treffend: Net als vorig jaar dik verliezen in Charleroi en ze thuis een pak slaag geven. Doelend op de 92-64 nederlaag een jaar geleden (na een 24-1 achterstand) en de latere winst in Martiniplaza, zal Braal weinig moeite hoeven doen om zijn team op scherp te zetten voor deze allesbeslissende game. Een beetje topsporter kent de belangen van deze pot en de consequenties die een eventuele nederlaag met zich meebrengt. Voor dit publiek wil iedereen winnen. De pers was (te?) kritisch dus met de extrinsieke motivatie om vanavond te winnen zit het wel goed. Nu is het aan de basketballers zelf om aan u hun intrinsieke motivatie te showen. En dat zit goed, geef ik u op dit blaadje. Voor een aantal spelers hoop ik net een beetje meer dat ze vanavond zullen schitteren. Wie dat zijn? Heel diplomatiek ga ik geen namen noemen. Er zijn er echter die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken! Wie dat al kregen van hun coach waren onze captain Thomas Koenis en het ‘enfant terrible’ van vorig seizoen; Shane Hammink. Ik vind het fantastisch om Shane te zien veranderen. Zowel in zijn gedrag als in zijn spel. Het koppie hangt minder vaak naar beneden, daden worden bij het woord gevoegd. Shane is zo’n ontzettende goede basketballer en daarnaast een hele aardige ‘guy’ buiten het veld. Ik vind hem leuk en positief overkomen tegenover alle media en speelt nu op een positie die ervoor zorgt dat hij in zijn kracht staat. Tegen Pinar liet hij zien makkelijk mee te kunnen met het hoge niveau dat gevraagd wordt bij het spelen tegen opponenten van formaat als net genoemde. Het is vroeg maar voor mij is hij nu al de ‘Most Improved Player’.  

Team Spirou Charleroi  

Tja, Spirou Charleroi. Grilliger ploegen tref je nauwelijks. In Charleroi werd Donar door de Belgen flink met de neus op de feiten gedrukt. Afgetroefd op alle fronten stond er een eindstand op het bord waar je als doorgewinterde Donarsupporter koude rillingen van krijgt: 87-56. Tussen het spelen in Spiroudome of MartiniPlaza zit naast de 410 kilometer aan reisafstand ook een wereld van verschil in beleving. Niets ten nadele van de Spiroudome maar MartiniPlaza is het summum van alle basketbaltempels in deze groep! Groningen is basketbalgek en ik hoop dat voor vanavond geen stoeltje onbezet is gebleven. Qua entourage is Donar al door naar de volgende ronde. Dan moet je dus gaan kijken naar de hoofdrolspelers op het veld. Op die plaats van bestemming heeft u helaas minder invloed op het resultaat. U kunt de spelers enkel beter doen laten spelen door het gevecht met uw stembanden aan te gaan om Donar naar die broodnodige win te schreeuwen. En u moet hopen dat een man als Anthony Beane een slechte dag heeft. Deze Mister Bean(e) was niet te stoppen in de heenwedstrijd. Na 33 punten was het welletjes voor de topscorer van de Poolse competitie in 2018. Beane, die zijn Europese loopbaan in Bulgarije succesvol startte met het behalen van de titel met Lukoil, was hotter than hot met 7 uit 11 vanachter de driepuntslijn. De shooting guard is de nummer vijf topscorer van deze Europe Cup-editie met gemiddeld 20.6 punten per wedstrijd.  

Als Beane zijn drietjes niet raak gooit, doet Moses Greenwood dat wel. Hij is de speler met het hoogste driepuntspercentage van de Europe Cup: 70%! Dat waren dan 7 van zijn 10 pogingen maar toch, geen speler deed het procentueel gezien beter dan de van Southeastern Louisiana Lions afkomstige Amerikaan. Daar was de forward al goed voor 17.2 punten en 7.5 rebounds gemiddeld.  

Vanavond ziet u de nieuwste aanwinst van Spirou Charleroi in actie; center Khalid Boukichou werd onlangs vastgelegd om de Henegouwers van extra aanvallende impulsen te voorzien. Dat lukt hem moeiteloos. De 27-jarige Belg met Marokkaanse roots kwam eerder uit voor Oostende, Elan Chalon (Fra) en Pristina. Bij de Kosovaren werd hij verkozen tot beste center in de FIBA Europe Cup. Tegen Brussel en Karsiyaka maakte Boukichou 21 en 20 punten en pakte hij beide keren 11 rebounds.  

Qua Amerikanen brengen, de ietwat op Shane lijkende, Josh Sharma en Joe Rahon het aantal op vier. Sharma (niet te verwarren met het overheerlijke shoarma, beetje knoflooksaus, lekker pitabroodje) is een center van 2.13 meter en Rahon een pointguard van 1.88 meter.  

De Amerikanen en Belgen krijgen dit seizoen gezelschap van Bosnisch international Haris Delalic. De sterke powerforward speelde al eens voor Charleroi maar maakte vorig seizoen een uitstapje naar Leuven Bears. De 25-jarige Bosniër kan veel leren van captain Axel Hervelle die op dezelfde positie speelt. Hervelle is inmiddels 36 en heeft een imposante carrière opgebouwd met als absoluut hoogtepunt de ULEB-cup winst in 2007 met Real Madrid. Vijf jaar lang maar liefst speelde hij voor ‘De Koninklijke’ om daarna negen jaar uit te komen voor het Baskische Bilbao Basket. In 2005 was hij de eerste Belgische speler ooit die door een NBA-team gedraft werd (Denver Nuggets). Uiteraard is hij een vast onderdeel van de Rode Duivels, de nationale ploeg. Ook Alex Libert is lid van dat nationale Belgische team. De guard is meestal terug te vinden in de starting five en speelt van alle spelers het langst bij Spirou (sinds 2015-16).  

Sinds deze zomer is het team van Spirou versterkt met Yoeri Schoepen. Na vijftien trouwe jaren bij Antwerp is de 25-jarige power forward nu één van de sterke krachten bij Charleroi. Tegen Donar speelde hij zijn minste game van het seizoen. Hopelijk weten ze hem vanavond ook in toom te houden.  

Binnen het roster van Spirou is de naam van Ordane Kanda geschrapt. De guard voldeed niet aan de verwachtingen en was overbodig geworden. Twee seizoenen geleden was hij de smaakmaker van Rotterdam. Hij leerde veel als basketballer, liet zien een stap hogerop aan te kunnen en verruilde Kangeroes Mechelen eerder deze zomer voor Spirou maar aan dat huwelijk kwam dus vroegtijdig een eind.   

Nog niet zo lang geleden besloot coach Pascal Angillis tijdelijk te stoppen met het coachen vaSpirou om zijn ernstig zieke zoontje bij te staan, bij wie een tumor ontdekt is. Een vreselijk moedig besluit. De komende maanden staat Spirou onder leiding van assistenten Sam Rotsaert en Oscar Lata. Ik wil via deze weg mijn medeleven en respect uitspreken aan coach Angillis 

Resultaten Spirou 

Afgelopen weekend speelde Spirou in Antwerp en won met 70-84 van de Giants. Anthony Beane was weer op dreef met 19 punten en Alex Libert maakte er 14. Het was pas de tweede winstpartij voor Charleroi in de competitie. Alleen Liège Basket en Leuven Bears staan onder Spirou op de ranglijst.  

Donar op 27 november  

1971 : Haarlem Cardinals – GSSV Donar: 75 – 77 

1976 : Nationale Nederlanden Donar – Kinzo Amstelveen: 75 – 97 

1982 : Nationale Nederlanden Donar – Black Velvet Canadians: 88 – 77 

2007 : KK Hemofarm – Hanzevast Capitals: 102 – 77 

2010 : GasTerra Flames – BS Weert: 73 – 64 

2018 : Donar – Den Helder Suns: 110 – 83 

Sidney Meulema 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS