Nieuws 5 november 2017

Voor wedstrijden in de DBL, de bekerwedstrijden en de supercup geldt dat het team vijf buitenlanders mag hebben. Maar er mogen er maximaal vier tegelijk op het veld staan. Er moet dus altijd minimaal één Nederlander op het veld staan.

Voor wedstrijden in de Europese competities geldt dat een team moet beschikken over vijf ‘home grown’ spelers. Dat zijn spelers die tussen hun twaalfde en twintigste minimaal drie jaar competitie hebben gespeeld in het thuisland van de betreffende club. Als het team tien of minder spelers op het sheet heeft staan, moeten daar minimaal vier ‘home grown’ spelers bij zijn. Maar er zijn geen eisen gesteld aan het aantal ‘home grown’ spelers dat op enig moment op het veld mag staan of aan het maximum aantal buitenlanders dat op het parket mag staan. Dat mogen er dus zelfs vijf zijn.

Het foutje in de wedstrijd tegen BAL Limburg bleef zonder gevolgen omdat de wedstrijdcommissaris en de scheidsrechters het niet zagen gebeuren en dus niet ingrepen. Hadden zij het wel gezien, dan had de coach van Donar een technische fout gekregen en waren de punten geannuleerd die Donar had gescoord in de periode dat er vijf buitenlanders in het veld stonden.

Als een club bij herhaling deze regel overtreedt, volgen er waarschijnlijk zwaardere sancties. De DBL moet daarover nog een besluit nemen.

In de wedstrijd tegen het Limburgse BAL stonden er korte tijd per ongeluk vijf buitenlandse spelers op het plankier. Hoe zit het ook alweer met het aantal toegestane buitenlanders in de DBL en in de Europese competities?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS