Nieuws

Oud-Donar coach Bob Kloppenburg overleden

Laatst geupdate: woensdag 17 april 2024

Voormalig coach van Nationale Nederlanden Donar Bob Kloppenburg is afgelopen dinsdag op 96-jarige leeftijd overleden.

img_0552.jpg

Kloppenburgs coaching carrière begon al in 1951. Later werd hij college coach bij California Western University in de NAIA waar hij vele jaren in dienst was.

In 1976-1977 werd hij aangesteld als hoofdcoach van Donar. Kloppenburg was een sterk defensief georiënteerde oefenmeester. Toeschouwers in de Evenementenhal keken hun ogen uit bij de - in Groningse beleving - zeer onorthodoxe speelstijl die zijn team liet zien. Oud-speler Renso Zwiers zei enkele jaren geleden over hem: ”Kloppenburg was all-defense, bijna alles was geënt op verdedigen. Hij had met Michael McDonald zelfs een assistent die het hele aanvallende gedeelte voor zijn rekening nam. Kloppenburg was een prima coach.”

In het boek Donar 50 jaar wordt dat beeld bevestigd: ”Kloppenburg was verdedigend een mastermind. Hij was dag en nacht met Donar bezig.”

Na terugkeer in zijn thuisland bouwde Bob Kloppenburg een enorme carrière op. Hij was jarenlang scout en vervolgens assistent-coach bij diverse NBA-clubs. Vooral zijn verblijf bij de Seattle Supersonics van ’85 tot ’95 was zeer succesvol.

In 2016 bracht Kloppenburg een bezoek aan Donar. Hij keek met warmte terug naar zijn coachingperiode bij Donar en was blij verrast dat nog veel mensen hem kenden.

Donar wenst zijn vrouw Gayle, zijn kinderen Gary en Kim en verdere familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

foto: Bouke van Stempvoort

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren